Β.Τ.: Πάντοτε στην ιστορία ο εθελοντισμός και ο ακτιβισμός, η έμπρακτη, δηλαδή, συμμετοχή στην άρση ή τη βελτίωση μιας κατάστασης ήταν η κινητήρια δύναμη αλλαγών και ριζικών ανατροπών. Γιατί «Κοινωνικός Ακτιβισμός» σημαίνει πρώτα απ’ όλα συνειδητοποίηση του αγώνα και της προσφοράς για να αλλάξει μια μη επιθυμητή κατάσταση. Σημαίνει ότι κάποιος είναι διατεθειμένος να επωμιστεί το κόστος αυτής της διαδικασίας προσφέροντας είτε ελεύθερο χρόνο είτε χρήμα είτε τεχνογνωσία. Σημαίνει, επίσης, εξειδικευμένη γνώση και βούληση για το πώς αλλάζουν τα πράγματα. Και είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει μία κοινωνία τις κατεστημένες νοοτροπίες και τη διαφθορά της γραφειοκρατίας. Σημαίνει ακόμα, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα του πολίτη, αλλά και πάλη για να εκφραστούν. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να γίνει κινητοποίηση των ανθρώπινων πόρων και να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίησή τους κάτω από τον αυστηρό κοινωνικό έλεγχο. Διότι μόνο ένας έλεγχος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός. Κι αυτός δεν είναι ούτε ο αστυνομικός, ούτε ο νομικίστικος έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πιο ουσιαστικός έλεγχος είναι ο ηθικός και κοινωνικός έλεγχος των πολιτών που δεν αφήνει περιθώρια διαφυγής σε παρακμιακές λειτουργίες. Συνεπώς, η αποτελεσματική διαχείριση ανθρώπινων πόρων στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να επιτευχθεί με συνέργειες και την οριζόντια συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Και αυτό είναι που λείπει σήμερα. Ο πολίτης δεν πιστεύει ότι ακόμα και να κάνει κάτι καλό, η Πολιτεία θα του το ανταποδώσει. Αντίθετα, πιστεύει ότι η Πολιτεία στρεβλώνει τις αξίες και ανταποδίδει στο λουφαδόρο, στην αρπαχτή, στην πονηριά. Και σου λέει «Γιατί να είμαι εργατικός; Γιατί να είμαι εγώ το κορόιδο και να απολαμβάνουν οι προσποιούμενοι το δημόσιο συμφέρον;».

Ο κοινωνικός ακτιβισμός που γίνεται με πρωτοβουλία των ίδιων των πολιτών προϋποθέτει την ανοιχτή κοινωνία και όχι τα κλειστά, ολιγαρχικά πολιτικά συστήματα, που απαγορεύουν τις πρωτοβουλίες των πολιτών. Και η ανοιχτή κοινωνία κατακτιέται, διευρύνεται και γίνεται πιο ανεκτική και αλληλέγγυα μέσα από την ελεύθερη δράση των κοινωνικών ακτιβιστών

Β.Τ.: Σαφέστατα είναι και ζήτημα ιδεολογικής προσέγγισης. Οι ιδεολογίες μπορούν να «σπρώξουν» τα πράγματα μπροστά, να βελτιώσουν τις συνθήκες ή να οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση. Οι ιδεολογίες επιδρούν, καταλυτικά, όπως και οι τεχνολογίες, στην εξέλιξη μιας κοινωνίας. Η ιδεολογική προσέγγιση έχει σχέση με την οργανωτική κουλτούρα μιας Πολιτείας. Μία οργανωτική κουλτούρα με παραγωγικές και δημιουργικές αξίες είναι το ζητούμενο για την επανεκκίνηση όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής ανάπτυξης. Αυτά τα ζητήματα τα θέτει επί τάπητος ο κοινωνικός ακτιβισμός.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ;

Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές Μη κυβερνητικές Οργανώσεις με πληθώρα εθελοντικών δράσεων και κύρια πεδία εφαρμογής το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Σε κάθε πεδίο εφαρμογής οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, είτε έχουν μορφή ιδρύματος. αστικής / μη κερδοσκοπικής εταιρείας, σωματεία ή συλλόγους στηρίζουν τη δράση τους στην εθελοντική προσφορά των μελών τους.

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Ο εθελοντισμός μπορεί να θεωρηθεί ως αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της ανιδιοτελής προσφοράς με αμισθί  εργασία.

Τι ονειρεύεται ένας ακτιβιστής;

Τι σημαίνει να είσαι ακτιβιστής; Τι ακριβώς κάνεις; Περνάς από κάποια εκπαίδευση ή μπορεί να γίνει ο καθένας; Να αντιδράς! Ακτιβιστής σημαίνει να αγωνίζεσαι για όσα πιστεύεις , αγαπάς και θες να προστατέψεις. Φυσικά δεν θέλει εκπαίδευση. Ακτιβιστής μπορεί να γίνει ο καθένας μας. Από έναν μικρό παιδί μέχρι και ένα ηλικιωμένο γεροντάκι. Ακόμα και ο πιο «απλός» άνθρωπός κρύβει τρομερή δύναμη μέσα του, αρκεί να βρει τον τρόπο να την εκφράσει. Εκεί είναι η δυσκολία! Βλέπω , ακούω και μαθαίνω προς το παρόν. Θέλω να μάθω πολλά ακόμα. Να γίνω δυνατός. Να μπορώ όντος να κάνω πράγματα. Παράλληλα δραστηριοποιούμαι σε πολλούς χώρους. Το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα προσβάλλονται άμεσα καθημερινά. Εκεί έχω στραφεί.

Έχουμε ταυτίσει τον ακτιβισμό με την επιθετικότητα και την αντίδραση. Πόσο κοντά τελικά βρίσκονται αυτές οι έννοιες; Πολύ! Δυστυχώς! Ο κόσμος έχει μάθει να αντιδρά με την Βία και την επιθετικότητα. Ως συνέπεια η λέξη ακτιβισμός δεν ακούγετε τόσο φιλική σε πολλούς. Έχει σημασία λοιπόν το πώς θα αντιδράσεις. Βια ή μη Βία. Προσωπικά επιλέγω Μη Βία. Μακρής και ατσούμπαλος ο δρόμος αλλά αυτή την επιλογή έχω κάνει. Σε γενικές γραμμές ο κόσμος αντιδρά πιο δημιουργικά από παλιά. Αυτό είναι καλό.

Παράλληλα με την εθελοντική σου δράση ποια είναι η κύρια επαγγελματική σου δραστηριότητα; Πώς μπορείς να τα συνδυάζεις και τα δυο; Είμαι φοιτητής Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Έχω ακόμα μερικά χρονάκια. Δυστυχώς δεν τα συνδυάζω και τόσο καλά. Οι εξετάσεις χρειάζονται βιβλίο και αποστήθιση κάτι το οποίο δεν τρελαίνομαι να κάνω. Ο χρόνος, ναι, είναι μειωμένος. Δεν με πειράζει όμως. Αν στο μέλλον είναι πρόβλημα θα το αντιμετωπίσω.

Πώς οραματίζεσαι τον πλανήτη μας στο μέλλον; Χωρίς ρατσισμό. Χωρίς αίμα.Έναν κόσμο με σεβασμό προς ανθρώπους, ζώα και φυτά.Να μην κυριαρχεί στα πάντα το χρήμα και ο κόσμος να κυνηγά την ευτυχία γύρω του. Αυτά σαν όνειρο. Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. Θέλω να δω πολιτικούς να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Εταιρίες να στρέφονται σε άλλες πηγές ενέργειας και πρώτες ύλες. Ο κόσμος να αντιδρά και να μάχεται για τα δικαιώματα του. Αν δεν το κάνει ο κόσμος ποιος θα το κάνει. ΈΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΞΕΡΩ. ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ!

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η εθελοντική εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνεκτικά στοιχεία του κοινωνικού ιστού. Σε εθνικό επίπεδο, ο εθελοντισμός ενισχύει την κοινωνική συνείδηση και ωθεί τον άνθρωπο έξω από το ασφυκτικά στενό «εγώ» του, εντάσσοντάς τον στο «εμείς» και καθιστώντας τον ενεργό μέλος της κοινωνίας. Η εθελοντική εργασία δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως «φιλανθρωπία», αλλά ως πραγμάτωση της επιθυμίας ενός Ανθρώπου να συνδράμει το έργο της Πολιτείας, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ανεπαρκές, καλύπτοντας με τις δικές του δυνάμεις και ικανότητες τα όποια κενά και βοηθώντας έμπρακτα τους συνανθρώπους του.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

GoAbroad.com

Ο εθελοντισμός, ωστόσο, δεν γνωρίζει σύνορα. Υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε άνθρωπος, και ιδιαίτερα οι νέοι, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να εργαστούν εθελοντικά, για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποκτώντας, έτσι, μια εμπειρία που θα αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο που σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο που τους περιβάλλει. Ο καθένας μπορεί να συνδυάσει, έτσι, την ηθική ικανοποίηση της εθελοντικής εργασίας με την παραμονή σε μια ξένη χώρα και να γνωρίσει με τον πλέον βιωματικό τρόπο τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής ανθρώπων διαφορετικών και τόσο όμοιων, συνάμα, με τον ίδιο. Κι όλα αυτά με ασφάλεια και ελάχιστα έξοδα. Φυσικά, τα προγράμματα εθελοντισμού στο εξωτερικό ποικίλλουν, ανάλογα με την εκπαίδευση και τις ικανότητες του υποψήφιου εθελοντή. Υπάρχουν, όμως, και προγράμματα που θέτουν ως μοναδική προϋπόθεση τη διάθεση για προσφορά και ανάληψη δράσης.

AIESEC: Global Volunteer

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός νεανικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1956 και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 70.000 ενεργά μέλη παγκοσμίως, έχοντας παρουσία σε 128 χώρες σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα στην  Ελλάδα σε 9 πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα Global Volunteer, η AIESEC δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες 18-30 ετών να πραγματοποιήσουν εθελοντική εργασία πάνω σε projects που έχουν αντίκτυπο σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η βελτίωση της εκπαίδευσης, η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη διάρκεια 6 με 8 εβδομάδων, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τοπικούς φορείς, να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ανθρώπων εκεί, ώστε να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για αυτούς και την κοινωνία τους. Κάθε πρόγραμμα της AIESEC είναι συνδεδεμένο με έναν στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, ενώ συνεργάζεται με χώρες όπως  η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ρουμανία, αλλά και η Ιταλία, η Φινλανδία κ.α. Μέσα από ένα πρόγραμμα της AIESEC, ο νέος μπορεί, καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό που καλύπτει μόνο τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής του, να ζήσει μια αξέχαστη διαπολιτισμική εθελοντική εμπειρία στο εξωτερικό και να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα της οργάνωσης:  https://aiesec.gr/global-volunteer/

 

2. ΕΛΙΞ: Προγράμματα εθελοντικής δράσης

 

Από την ίδρυση της οργάνωσης το 1987 και μέχρι σήμερα, η ΕΛΙΞ έχει υλοποιήσει πλήθος εθελοντικών δράσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ συγχρόνως έχει υποστηρίξει την αποστολή χιλιάδων εθελοντών από την Ελλάδα σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό.

 

Περιζήτητα είναι, ιδίως, τα θερινά προγράμματα (Workcamps) της ΕΛΙΞ στο εξωτερικό, σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τα κοινωνικά προγράμματα που διεξάγονται σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα της οργάνωσης:

https://www.elix.org.gr

 

3.ActionAid Hellas – Εθελοντική Εργασία έκτος ΕΕ

 

Το πρόγραμμα EUAidVolunteers, δίνει τη δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων εθελοντών να υποστηρίξουν, με τις δεξιότητές τους, τις ευάλωτες τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών .

Ως EU Aid εθελοντής, εκτός από τη διεύρυνση της επαγγελματικής σου εμπειρίας, θα έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, σχεδιασμένα βάσει των αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών. Με τις δεξιότητές σου, θα συνεισφέρεις άμεσα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων και θα γνωρίσεις την καθημερινότητα τους. Ακόμη, θα έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις σε εκπαιδεύσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να εκτιμήσεις τόσο τις δυνατότητές σου όσο και τα δικά σου πεδία προς βελτίωση.

 

Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες:

http://www.actionaid.gr/ethelontismos/eu-aid-volunteers/

https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en

 

4. Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία

Ακόμα ένας τρόπος να βρει κανείς το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό που του ταιριάζει είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας. Στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από μια βάση δεδομένων για τον εθελοντισμό, μπορεί να βρει πληθώρα προγραμμάτων από διάφορους φορείς και να επιλέξει αυτό που ανταποκρίνεται περισσότερο στις προσδοκίες του. Στη σελίδα μπορεί, ακόμη, να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα πρακτικής φύσεως και συμβουλές σχετικά με την εθελοντική δράση στο εξωτερικό, για τον καλύτερο προσανατολισμό του.

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ:ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ

 

Πέρυσι  τέτοια εποχή  παρουσιάστηκαν  μερικές σπουδαίες εναλλακτικές απόψεις για τον άνθρωπο και την κοινωνία, που μας έδειξαν ότι υπάρχει μια άλλη, φωτεινότερη πλευρά της πραγματικότητας, που ζητάει επίμονα να εκφραστεί, να έρθει στο προσκήνιο.

Ωραίες αυτές οι αναλύσεις, ωραίες οι καλές προθέσεις και οι οραματισμοί, αλλά πρακτικά τι;

Όπως λέει και ο φιλόσοφος  Alain De Botton

Αυτές είναι ιδέες που ασπάζονται όλοι οι ωραίοι άνθρωποι στον κόσμο. Κι όμως αυτές είναι ιδέες που ο σύγχρονος κόσμος αδυνατεί να εφαρμόσει καλά. Γιατί όχι; Γιατί εστιάζουμε περισσότερο στην ιδέα παρά στην εφαρμογή».

Ο De Botton απαντάει : «Ο μόνος τρόπος για να προκύψει αλλαγή είναι να γίνουν οι άνθρωποι ομάδες και να ιδρύσουν οργανισμούς».

Μια ουσιαστική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μπορεί να δώσει ο Πνευματικός Ακτιβισμός, που αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται με γοργά βήματα παγκοσμίως .

Όταν, το  πιο βαθύ  πνευματικό όραμα παντρεύεται  με μια πρακτική και ρεαλιστική Κίνηση για να επανορθώσει όλες  τις υπάρχουσες πολιτικές, οικονομικές, και κοινωνικές αδικίες, τότε γεννιέται μια ιερή δύναμη – η δύναμη της σοφίας και της αγάπης σε δράση-. Αυτή τη δύναμη , η οποία αποτελεί την παγκόσμια ελπίδα για ένα κόσμο ειρηνικό και δίκαιο, ορίζουμε ως πνευματικό ακτιβισμό ».

Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει ο φιλόσοφος Andrew Harvey, ένας από τους πρωτοπόρους του «Ιερού Ακτιβισμού».

Οι Πράσινες αξίες , ο εναλλακτικός τρόπος ζωής και η έμφαση στην εσωτερική ανάπτυξη, τόσο ψυχολογική όσο και πνευματική, είναι το κλειδί για την αναδυόμενη νέα κουλτούρα. Οι ερευνητές Paul Ray  και Sherry Ruth Anderson  υποστηρίζουν ότι  50 εκατομμύρια τους ενήλικες Αμερικανούς  μπορεί τώρα να αναγνωρίζονται ως ανήκοντες σ’ αυτήν την κατηγορία και τους ονομάζουν «Cultural Creatives» (Πολιτιστικούς Δημιουργούς ). Είναι  διαμορφωτές της κοινής γνώμης, καθώς και οι εμψυχωτές όλων  τα νέων  κοινωνικών  κινημάτων των τελευταίων 60 ετών, εισάγοντας  νέες αντιλήψεις και πρακτικές. Επιπλέον υπολόγισαν ότι υπάρχουν  80-90.000.000 “Πολιτιστικοί Δημιουργοί  στην Ευρώπη από το 2.000.

Το ζητούμενο είναι αυτές οι Φωτεινές ατομικότητες να αρχίσουν να δημιουργούν ένα συνειδητό  Δίκτυο συντονισμένων δράσεων, που θα  οδηγήσουν στον εξανθρωπισμό του πολιτισμού μας.

Γι ‘αυτό πρέπει να αγκαλιάσουμε και να συνεργαστούμε  με τις θετικές τάσεις της εποχής μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που δεν θα είναι μόνο βιώσιμο, αλλά επίσης σοφό και όμορφο

Οι βασικές αυτές θετικές τάσεις δημιουργούν  κατευθυντήριες αρχές της  που  είναι οι ακόλουθες:

1)  Από το έχειν στο Είναι.

Το Κέντρο βάρος της Νέας κουλτούρας μετατίθεται από την περιουσία στην Ουσία του ανθρώπου.

2) Aπό το εγώ στο Εμείς.

Δεν μπορεί να ευημερεί το μέρος όταν υποφέρει το σύνολο. Όταν ανοίγουμε την καρδιά μας  στον πόνο του κόσμου, γινόμαστε  το φάρμακο που θεραπεύει τον κόσμο, αλλά και εμάς τους ίδιους.

Η πρότασή μας είναι  λοιπόν, να μετακινηθούμε από τον πνευματικό εγωισμό στον Πνευματικό Ακτιβισμό.

3) Ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Οι ενεργοί  πολίτες μπορούν να γίνουν  πρωταγωνιστές  της αλλαγής, αν μάθουν  να συνεργάζονται αρμονικά, παρακάμπτοντας τα στενά προσωπικά τους συμφέροντα και τις διχόνοιες .

4) Στοχεύουμε στη δημιουργική πρόταση και όχι στην αντίδραση και τη στείρα αγανάκτηση.  Αντί να καταριέσαι το σκοτάδι άναψε κι εσύ ένα κεράκι,

5) Εργαζόμαστε για την ειρήνη, μέσω της δικαιοσύνης. Όταν κυριαρχεί η αδικία η ειρήνη είναι ένας ανέφικτος στόχος.  Οι άνθρωποι χρειάζονται δικαιοσύνη και όχι φιλανθρωπία !

6) Γινόμαστε  εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Η κοινωνική μεταμόρφωση περνάει αναπόδραστα από την προσωπική μεταμόρφωση….

7) Όπλο μας η ενεργός μη βία. Στον πνευματικό ακτιβισμό “Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα” Αν οι μέθοδοί μας δεν είναι ευγενικές, δεν θα είναι ούτε τα αποτελέσματά μας. Η μία βία είναι το αποτελεσματικό όπλο των δυνατών και όχι των λιπόψυχων.

8) Τα Ανθρώπινα δικαιώματα και Οικουμενικές αξίες πάνω από το κέρδος.

9) Ισορροπία ανθρώπου- φύσης. Σκεφτόμαστε πλανητικά και δρούμε τοπικά, προστατεύοντας το κοινό μας σπίτι.

10) Σε συνεργασία με άλλες κοινωνικές ομάδες αγωνιζόμαστε για την κατάκτηση της Άμεσης Δημοκρατίας, του μόνου πολιτεύματος που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίζουν οι ίδιοι  για τη ζωή τους. Η Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εφόδιο των πολιτών. Ουσιαστικό σημείο στη φιλοσοφία και στην πρακτική  αποτελεί ο εθελοντισμός και η ανιδιοτέλεια.

«Δίνοντας λαμβάνουμε». Ο κοινός στόχος είναι υπεράνω των ατόμων. Δεν υπάρχουν «αξιώματα», αλλά διαφορετικά επίπεδα υπηρεσίας.  Δραστηριοποιούμαστε μια ομάδα φίλων  μέσα από Ομάδες Εργασίας και στα προσεχή σχέδιά μπορεί να  περιλαμβάνονται η διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων πνευματικού ακτιβισμού, και ενεργούς μη βίας, η καθιέρωση τακτικού φιλοσοφικού καφενείου και φιλοσοφικών περιπάτων (έχουμε πραγματοποιήσει ήδη τρεις),   συναντήσεις  γνωριμίας και άμεσης επικοινωνίας, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με σχετική θεματολογία,  καθώς και πλήθος άλλων εξειδικευμένων ακτιβιστικών δράσεων..

Αν έχετε βαρεθεί να γκρινιάζετε και να μεμψιμοιρείτε, να βράζετε στην αγανάκτηση, να βυθίζεστε στην απόγνωση ή να μην ξανακοιμηθείτε, υπάρχει τώρα μια πρόταση: Να γίνετε Πνευματικοί Ακτιβιστές , συνδημιουργοί  της Νέας Ανθρωπότητας που ανατέλλει.Μερικοί  μπορεί να μας χαρακτηρίσουν ονειροπόλους. Τους απαντάμε με μια φράση του John Lennon

 

«To όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος σου ,

 

είναι απλά ένα όνειρο,

 

το όνειρο που ονειρευόμαστε  μαζί

 

είναι πραγματικότητα» !