Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ 1/11/15
Η ανάπτυξη είναι δική μας δουλειά. Που θα την κάνουμε μόνο αν έχουμε ένα εθνικό σχέδιο, που θα υπερβαίνει το Μνημόνιο και θα προσδιορίζει τρόπους υλοποίησής του. Γιατί κανένα Μνημόνιο δεν έχει στόχο την ανάταξη και ανάπτυξη της χώρας. Τα Μνημόνια έχουν συγκεκριμένο στόχο: Να περιορίσουν τους κινδύνους που δημιουργεί η Ελλάδα για τον υπόλοιπο κόσμο και δη την Ευρώπη, και να διασφαλίσουν ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να βγούμε πάλι στις αγορές. Με αυτήν την έννοια, τα Μνημόνια διασφαλίζουν τους δανειστές, όχι την ανάταξη και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτά, επαφίενται σε εμάς.
Το χειρότερο είναι μία κοινωνία που μπροστά στο «μοιραίο» της ανεργίας, θα έχει υποστείλει σημαία.
Ένα ευρύτερο σχέδιο που θα το διαπερνά μια δική μας, εθνική αναπτυξιακή λογική, με σαφείς στόχους, διαφανές πλαίσιο σταθερών κανόνων για όλους ( μακριά από τον παλαιοκομματισμό των «δικών μας» και των «άλλων»!), που θα εμπνέει συναινέσεις και θα διεκδικεί ευρύτερη κοινωνική στήριξη, φοβούμαι ότι αδίκως θα ανιχνεύουμε τον ορίζοντα αναζητώντας κάποιο αληθινά καλό σημάδι. Άνευ σχεδίου, διατρέχουμε τον κίνδυνο να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο αλλά να χάσουμε την ανάπτυξη. Να μείνουμε με πιο εξασθενημένη οικονομία, μια κοινωνία που δεν θα μπορεί ούτε καν να διαμαρτύρεται στα σοβαρά. Γιατί, μπροστά στο «μοιραίο» της μαζικής ανεργίας, θα έχει υποστείλει σημαία. Με σιωπητήριο.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ/ 4/11/15
Στην Ελλάδα για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης και κατ’ εντολή του Βερολίνου και των άλλων πιστωτών θα φορολογηθεί υψηλότερα σε λίγο καιρό ακόμη και το κρέας. Την ίδια στιγμή στη Γερμανία που διατάζει, το ξέπλυμα του χρήματος πλημμυρίζει τη χώρα, η οποία αποτελεί… « έναν ασφαλή παράδεισο για την λεία των δικτατόρων του πλανήτη, τα περιουσιακά στοιχεία των συνδικάτων του εγκλήματος, τις προσόδους του φορολογικού εγκλήματος και τις υπόλοιπες παράνομες ροές κεφαλαίων από όλο τον κόσμο».
Κόλαφο για τον πραγματικό ρόλο της Γερμανίας στη διακίνηση του παράνομου και αφορολόγητου χρήματος αποτελούν δύο πρόσφατες έρευνες που έδωσαν στη δημοσιότητα χτες το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη ( « 50 Shades of Tax Dodging: How EU helps support unjust global tax systems») και το Δίκτυο για την Φορολογική Δικαιοσύνη (Financial Secrecy Index 2015).
Οι δύο έρευνες έδειξαν ότι ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Luxleaks, ο σκιώδης χρηματοπιστωτικός τομέας της Γερμανίας είναι δεύτερος μετά το Λουξεμβούργο στην Ευρώπη σε όρους ευπάθειας στο ξέπλυμα χρήματος, αλλά και ότι η χώρα αποτελεί μια από τις πιο εύφορες ζώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλλιέργεια της.. φοροαποφυγής.
Σημ: Οι χώρες κατατάσσονται με βάση το απόρρητο και την κλίμακα των υπεράκτιων χρηματοοικονομικών τους δραστηριοτήτων ΠΗΓΗ: TAX JUSTICE NETWORK
Η Γερμανία δεν ανταλλάσει επαρκώς φορολογικά στοιχεία επιχειρήσεων και ιδιωτών με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια σειρά φοροαπαλλαγών για τους μη κατοίκους της Γερμανίας – ειδικά η μη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων και των γερμανικών κρατικών ομολόγων- έχουν, σύμφωνα με τις δύο εκθέσεις, προσελκύσει μεγάλες και συχνά παράνομες ροές κεφαλαίων.
Μεταξύ άλλων και ροές ξεπλύματος χρήματος από εγκληματικές οργανώσεις όπως η ιταλική μαφία ή παράνομες ροές από αναπτυσσόμενες χώρες όπως αυτές της « αραβικής άνοιξης» ( Λιβύη, Τυνησία και Αίγυπτος), εγείροντας το ερώτημα πώς κατάφεραν να παραμείνουν ανέλεγκτες.
Στο προσκήνιο βέβαια το Βερολίνο δηλώνει πρώτο στη μάχη κατά των φορολογικών παραδείσων. Στο παρασκήνιο όμως η αλήθεια είναι ότι από τη δεκαετία του ‘ 80 η Γερμανία υιοθέτησε σκιωδώς τις στρατηγικές αυτών. Το 1984, για παράδειγμα, κατάργησε τον φόρο στα κρατικά ομόλογα που επιβαλλόταν στους μη κατοίκους της χώρας. Επέτρεψε με αυτόν τον τρόπο στους φοροαποφεύγοντες άλλων χωρών να επενδύουν χωρίς κόστος. Ακόμη πιο ακραίο είναι ότι έως το 1999 η Γερμανία επέτρεπε στις πληρωμές για δωροδοκίες να εκπίπτουν από τον φόρο. Για πολλούς ειδικούς το πρόβλημα της Γερμανίας ξεκινά από τον κατακερματισμένο φορολογικό της σύστημα.
“Στα μέσα του 2013 πολίτες άλλων χωρών είχαν «παρκάρει» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας φοροαπαλασσόμενες έντοκες αποταμιεύσεις ( καταθέσεις, ομόλογα κλπ) συνολικού ύψους 2,5 – 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. ”