Η σύγχρονη ηθική και πολιτική σκέψη, έχει καθιερωθεί στον τρόπο συμπεριφοράς των πολιτών και μαζί στον τρόπο συμπεριφοράς και λειτουργίας των αρχών της κοινωνίας, του Κράτους και όλων των διακρατικών ή οικονομικών εξουσιών. Η σύγχρονη ηθική και πολιτική σκέψη έχει στο πέρασμα αιώνων, επιβληθεί στους πολίτες  από τις ανάγκες και τους σκοπούς που η κάθε τοπική, κρατική ή παγκόσμια εξουσία επέβαλε με κριτήρια εντελώς υποκειμενικά, κυρίως  για την διατήρησή της ή την επίτευξη ενός σκοπού. Ο πολίτης υποχρεωνόταν πάντα σε υπακοή και συνήθως να συμπεριφέρεται ως του επιβαλόταν, πιστεύοντας πολλές φορές ότι η κοινωνική κατάσταση που ζει είναι καλή και η ελπίδα να καλυτερεύσει πάντα του προσφερόταν. Ο εσωτερικός του κόσμος όμως ήταν διαφορετικός. Γνώριζε πάντα μέσα του ότι για να ζει σε ευδαιμονία και να είναι ευτυχισμένος, χρειάζεται να λειτουργούν μεταξύ των ανθρώπων άλλες αξίες, οι οποίες με βάση την ηθική, όχι μόνο θα ήταν πιο ευτυχισμένος, αλλά θα είχε πολύ ισχυρό κίνητρο συμμετοχής στα κοινά, χωρίς υστεροβουλία και σκοπιμότητα και αυτή ακριβώς η ορεξάτη συμμετοχή του θα ήταν ο βασικός παράγοντας να λειτουργεί όλη η κοινωνία πιο συγχρονισμένη και τότε μόνο θα ερχόταν μία διαχρονική πρόοδος και ανάπτυξη της κοινωνίας. Γιατί όμως πήραμε άλλο δρόμο και δεν στηρίξαμε  τις κοινωνίες μας με αρχές της ηθικής; Η απλή απάντηση υπάρχει για το σύνθετο αυτό πρόβλημα. Διότι η ηθική αποκτάται από την στιγμή που γεννήθηκε ο άνθρωπος. Από την οικογένεια, από το σχολείο, από τους ηθικούς νόμους και την τήρηση των ηθικών νόμων. Χρειάζεται βέβαια βούληση και κυρίως φροντίδα προς τον εαυτό μας και την συμπεριφορά μας, η οποία για να δυναμώσει θέλει την συμπαράσταση των νόμων του σχολείου και της οικογένειας. Αν δεν υπάρχει η συμπαράσταση αυτή, παραιτούμαστε της προσπάθειας και συνηθίζουμε σε πιο πρόσκαιρα ωφέλιμα και ευχάριστα πράγματα. ΄Ετσι λοιπόν πορευόμαστε χύμα με τα πρόσκαιρα και ωφέλιμα και ευχάριστα. Δεν σημαίνει βέβαια σε καμία περίπτωση ότι μία πορεία του κάθε ανθρώπου που ηθικά πορεύεται,

α) δεν έχει την ευχαρίστηση, μα επιπλέον έχει την ευτυχία,

β) δεν έχει πρόσκαιρα και ωφέλιμα πράγματα, μα όχι μόνο τα έχει, αλλά είναι και πιο διατηρήσιμα.

Τότε γιατί η έλλειψη της  ηθικής συμπεριφοράς; Την απάντηση μπορεί να την δώσει ο καθένας για τον εαυτό του και για το σύνολο. Με αυτό το δικαίωμα θα δώσω την δική μου απάντηση. Γιατί η ηθική και ο σεβασμός είναι πιο ισχυροί από την προτεραιότητα. Και αυτοί που έχουν ισχύ θέλουν να βάζουν τις δικές τους προτεραιότητες. Υπήρξαν όμως και κάποιοι ισχυροί στην ιστορία της ανθρωπότητας που με όλη τους τη δύναμη, μυαλού και δράσης, προσπάθησαν να καθιερώσουν την ηθική στη λειτουργία των κοινωνιών των ανθρώπων. ΄Ολους αυτούς, ας τους προσέξουμε τουλάχιστον διδακτικώς με κορυφαίους τους Αρχαίους ΄Ελληνες φιλοσόφους. Διότι αυτοί δεν είπαν μόνο καλές θεωρίες, αλλά μίλησαν και έγραψαν για την πρακτική εφαρμογή τους.

Και τώρα λοιπόν, τι κάνουμε;

Μα πολύ απλά, να δούμε το συμφέρον μας. Αφού έτσι λειτουργεί η παγκόσμια κοινωνία θα λειτουργούμε έτσι. Αλλά με μια άλλη ματιά. Πρώτα όμως πρέπει να πεισθούμε ότι συμφέρον των πολιτών, του λαού είναι η ηθική συμπεριφορά όπως ακριβώς την αισθάνονται.

Μόνο έτσι׃

Η οικονομική κατάσταση της κοινωνίας βελτιώνεται.

Η ανθρώπινη ύπαρξη όλων είναι σεβαστή και εκτιμάται.

Ο πολίτης στη λειτουργία της κοινωνίας υπολογίζεται.

Το πώς θα γίνουν αυτά;

Δεν θα εξιλεωθούμε εύκολα γιατί  και συνηθισμένοι είμαστε και ευθύνη έχουμε για την μέχρι σήμερα κοινωνική κατάσταση,. Όμως ας βλέπουμε καθαρά τον δικό μας δρόμο.

Ας διαμαρτυρόμαστε ατομικά η ομαδικά και  πάντα δημόσια (με κάθε τρόπο) για την ανηθικότητα. Ας απαιτούμε δημόσια πληροφόρηση. Ας επιβάλλουμε την ηθική στον εαυτό μας. Ας απαιτούμε τουλάχιστον στα Δημοτικά σχολεία να μπουν μαθήματα όχι μόνο ηθικής, αλλά και όλων των αρετών. Ας καταλάβουμε ότι τα παιδιά μας γίνονται σαν και μας. Ας προτείνουμε δημόσια εναλλακτικές των νόμων και αποφάσεων προτάσεις και να τις υπερασπιζόμαστε μαζί με άλλους όπως και όσο  μπορούμε. Τότε και οι αντιπρόσωποι της κάθε εξουσίας θα καταλάβουν και επειδή δεν θέλουν να χάσουν τίποτε, θα κάνουν κάτι απλόᴉ Θα επενδύσουν στην ηθική μας.