ΤΙ ΩΦΕΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΜΩΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ; ΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΤΙΤΛΟ στις ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ, ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ : «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ». ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΑ ΚΑΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ.
1 Παραγωγή ξύλου: «Το ξύλο είναι ένα οικολογικά παραγόμενο προϊόν, χωρίς κατανάλωση πρόσθετης ενέργειας είναι δηλαδή ένας βιολογικά ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Το δασικό οικοσύστημα προσφερει ποικίλα προϊόντα με οικονομική αξία, όπως ο φλοιός, το ρετσίνι, το μέλι, τα μικρά φρούτα του (αγριοφράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, κράνα, μύρτιλλα) αλλά και τα αρωματικά φύλλα (δάφνη), τα μανιτάρια, τα φαρμακευτικά βότανα, τα θηράματα, η βοσκήσιμη ύλη κλπ.».
2. Υδρονομική επίδραση: Η μεγάλη ταμιευτική ικανότητα του δασικού εδάφους, το μετατρέπει σε μια τεράστια ρυθμιστική δεξαμενή, η οποία συγκρατεί το νερό κατά την περίοδο των βροχών και το αποδίδει κατά την περίοδο της ανομβρίας.
3. Προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση: «Το έδαφος αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό που κληρονόμησε ο άνθρωπος από τη φύση για να εξασφαλίσει την ύπαρξή του, αλλά μπορεί να καταστραφεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μόνο λίγων ετών από την αλόγιστη χρήση του. Ο ρόλος του δάσους στην προστασία και διατήρηση των υφιστάμενων εδαφών είναι τεράστιος και ανεκτίμητος».
4. Αντιανεμική προστασία: «Το δάσος επιδρά ως εμπόδιο στην κίνηση του αέρα και μπορεί να μεταβάλλει την ταχύτητα, την κατύθυνση όπως και τη δομή των ανέμων, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στην παρακείμενη γυμνή επιφάνεια.
5. Προστασία από θορύβους: «Οι θόρυβοι ασκούν φυσικές και ψυχολογικές επιδράσεις στον άνθρωπο. Το δάσος μειώνει τους ήχους, διότι τα φυλλώματα των δέντρων έχουν την ικανότητα να απορροφούν τον ήχο. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο, το δάσος μειώνει τους θορύβους κατά 7db ανά 30 μέτρα απόσταση από την πηγή του θορύβου».
6. Προστασία από τη ραδιενέργεια: «΄Όπως έχει αποδειχθεί από ειδικές μετρήσεις, τα δάση
μειώνουν σημαντικά τη ραδιενέργεια του αέρα.
7. Επίδραση στη φωτεινή ακτινοβολία: «Σε ένα δάσος, ακόμη και μια ηλιόλουστη ημέρα, το 40-70% του φωτισμού του οφείλεται στο διάχυτο φως. Η κυριαρχία του έμμεσου διάχυτου φωτός, σε συνδυασμό με την πράσινη ακτινοβολία, καθιστά την επίδραση του δάσους καταπραϋντική, ηρεμιστική για τον ανθρώπινο οργανισμό».
8. Επίδραση στη θερμοκρασία του αέρα: «H ψυκτική ικανότητα ενός δένδρου μεσαίου μεγέθους, ισοδυναμεί με τέσσερις μέσης ισχύος (2.500 kcal/h) συσκευές κλιματισμού, που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Παράλληλα το δάσος αυξάνει τις χαμηλές θερμοκρασίες, αποτρέποντας τους παγετούς».
9. Επίδραση στη σύνθεση του ατμοσφαιρικού αέρα: «΄Ένα δάσος μέσης παραγωγικότητας παράγει γύρω στους τέσσερις τόνους οξυγόνου το έτος ανά εκτάριο ή τερακόσια κιλά ανά στρέμμα. Η καθαρή παραγωγή του σε οξυγόνο είναι σχεδόν δεκαπλάσια από την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου χερσαίου
οικοσυστήματος.
10. Απορροφά τη ρύπανση του αέρα: «Το δάσος συγκρατεί τα στερεά σωμαστίδια (σκόνη, αιθάλη κλπ.) στην επιφάνεια των φύλλων, των κλαδιών και του φλοιού των δένδρων, των θάμνων και των χόρτων.
11. Είναι συντηρητής της βιολογικής ποικιλότητας: «To δάσος χρησιμεύει όχι μόνο ως καταφύγιο και ενδιαίτημα των ζώων και φυτών, τα οποία αλλιώς θα είχαν εξαφανιστεί, αλλά και ως μία πολύτιμη τράπεζα γονιδίων φυτών και ζώων απαραίτητων για μια τυχόν γενετική βελτίωση.
12. Αισθητική και υγιεινή επίδραση: «O αέρας του δάσους είναι ο πιο καθαρός μετά τον θαλασσινό, απαλλαγμένος από ρύπους και σκόνη. Επιπλέον, περιέχει πτητικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια και τερπένες, τις γνωστές “ αεροβιταμίνες“, οι οποίες επιδρούν τονωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό».
Της ΒΑΣΩΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ