Η συνέπεια, η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η αλληλεγγύη, η αρετή κλπ., ήταν και είναι αξίες που εκτιμά κάθε απλός άνθρωπος. Οι αξίες αυτές πρωταγωνιστούσαν στις κοινωνίες τα παλαιά χρόνια και ο κάθε πολίτης που κατείχε τέτοιες αξίες ήταν σεβαστός και η Πόλη τον καθιέρωνε ως άξιο εκπρόσωπό της. Τα τελευταία χρόνια άπληστες ανθρώπινες σκέψεις καθιέρωσαν άλλες αξίες ως σημαντικές. ΥΛΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ. Αυτές οι αξίες είναι χαρτιά που λέγονται ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ, τα οποία αντιπροσωπεύουν χωράφια, οικόπεδα, σπίτια, βιομηχανίες, καράβια, ορυκτά και γενικά ό,τι υπάρχει υλικό και άυλο πάνω στη γη. Αυτοί που έχουν στα χέρια τους αυτά τα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ διαχειρίζονται όλο τον υλικό πλούτο της γης. Αυτοί οι άπληστοι δεν σταμάτησαν όμως. Αποφάσισαν να εκδίδουν και νέες φανταστικές αξίες με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ που αντιπροσώπευαν μελλοντικές προβλέψεις. ΄Όπως, πόσο πετρέλαιο ή καφέ ή γάλα κλπ.,  θα παράγει μία περιοχή συγκεκριμένες χρονιές στο μέλλον και προαγοράζουν τις μελλοντικές παραγωγές με τιμές που συμφωνούν και για την αξία αυτή εκδίδουν ένα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ, το οποίο αν θέλουν μπορούν να μεταπωλήσουν ακριβότερα ή φθηνότερα ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν κάθε χρόνο στις κοινωνίες και τις αγορές. Αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να επηρεάσουν οι κατέχοντες ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ για να κερδίσουν. Αυτή ακριβώς η διαδικασία δημιούργησε κρίσεις, πολέμους, σκληρούς ανταγωνισμούς κλπ. και όλα αυτά ανέπτυξαν στους ανθρώπους την απληστία, την πονηριά, την κατάχρηση κλπ. ΄Έτσι ένα καινούργιο σύστημα διαπαιδαγωγεί τους ανθρώπους έχοντας πρότυπα ανθρώπους πετυχημένους αυτού του συστήματος που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι : απληστία, ψυχρός υπολογισμός, εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας για περισσότερη κατάκτηση, κουτοπονηριά, απόκρυψη της αλήθειας, εκμετάλλευση ισχύος και άλλα. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών των νέων ΑΞΙΩΝ που με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ εμπορεύονται κάθε κινητό ή ακίνητο και κάθε ελπίδα και πράξη. Σε αυτούς τους διαχειριστές, αυτών των ΑΞΙΩΝ προσκυνά ο κόσμος και δυστυχώς με κάθε τρόπο αυτοί οι αυτόκλητοι Διαχειριστές επιβάλλονται ως ιδανικά πρότυπα με κάθε τρόπο και διδάσκονται μάλιστα οι πράξεις τους σε πολύ μεγάλα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πλούσιοι άνθρωποι έντιμα εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους δεν έχουν σχέσεις με αυτούς τους διαχειριστές των Πιστοποιητικών που αναφέρουμε παραπάνω. Οι πολίτες των κοινωνιών πρέπει να ενεργοποιηθούν, αν δε θέλουν να παραδοθούν στους τζογαδόρους των ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ. Μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο όταν αρχίσουν να να σκέφτονται ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ. ΄Όταν καταλάβουν τι θέλουν να  κάνουν τις σκέψεις πως θα βρουν αυτό που θέλουν και μετά έχουν τη δύναμη να το καθιερώσουν, γιατί είναι πάρα πολλοί αυτοί που θέλουν τα ίδια πράγματα ανεξάρτητα πολιτικών ιδεολογιών και κομμάτων. Και μόνο τότε θα κυριαρχήσουν και πάλι οι παλιές ΑΞΙΕΣ που έφερναν ευτυχία και λογικό πλούτο σε πολλούς.

 

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ είναι ένα σύστημα Διοίκησης της κοινωνίας. Είναι ένας τρόπος ζωής των πολιτών.  Συστήματα Διοίκησης της κοινωνίας επιβάλλουν μόνο τα ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ. Τον τρόπο λειτουργίας μιας κοινωνίας διαμορφώνει στη Δημοκρατία ο τρόπος συμπεριφοράς των πολιτών, οι οποίοι είναι τότε, υπεύθυνοι για την κοινωνία τους. Η πρόοδος μιας κοινωνίας δημιουργείται μόνο όταν κάτι καινούριο αλλάζει το παλαιό. Οι πολίτες για να προοδεύουν και να ευτυχούν, πρέπει να μπορούν να φέρνουν οι ίδιοι το καινούργιο, μέσα από τις εμπειρίες τις καθημερινότητάς τους και να το καθιερώνουν. Αν μένουν παθητικά και μοιρολατρικά στο παλιό, τελματώνει η κοινωνία και η διαρκής παλαιότητα δημιουργεί την αδράνεια των πολιτών και την καθιέρωση ενός μόνιμου καθεστώτος διοίκησης της κοινωνίας, το οποίο μόνιμα εξουσιάζουν τα ίδια ή ίδιας αντίληψης πρόσωπα. Αυτά τα καθεστώτα με την ετικέτα δημοκρατικού συστήματος απεχθάνονται το καινούργιο και την πρόοδο του συνόλου των μελών της κοινωνίας. Αν, πολίτες μου, σας αρέσει να ζείτε σε μια κοινωνία, στην οποία ένα καθεστώς με ένα μικρό ποσοστό πολιτών διοικεί κατά την αντίληψή του, την κοινωνία, είναι μια επιλογή σας. Και τότε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κριτικάρετε, να διαμαρτύρεστε, να αδρανοποιείστε και να αφήνετε άλλους να αποφασίζουν για σας.

Και επειδή αποφασίζουν για σας, τους τιμάτε, τους δοξάζετε μπροστά τους, όπως οι υποτακτικοί τους αφέντες, άσχετα αν από πίσω τους και προσωρινά, κάνετε τους αγανακτισμένους, τους επαναστατημένους ή τους διαφωνούντες. Μάλιστα θεωρείτε, πολίτες μου, μεγάλη επιλογή σας, όταν σας δίνεται το δικαίωμα με την ψήφο σας, να αλλάζετε για λίγο το ένα καθεστώς μέχρι να ξαναγυρίσει το προηγούμενο. ΄Όμως, όλα αυτά συμβαίνουν από την αδράνειά σας, ενώ έχετε την τύχη να ζείτε μέσα σε ένα ύψιστο πολίτευμα, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την οποία κάποιες παλαιότερες γενιές κέρδισαν και σας πρόσφεραν. Η Δημοκρατία σας δίνει το δικαίωμα συμμετοχής σας, για να μπορέσετε να ζείτε σε μια κοινωνία, σαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες που με σεβασμό σας λαμβάνουν υπ’ όψιν.  Εσείς πολίτες κατέχετε τα μυστικά της λεπτομέρειας από τις καθημερινές σας ασχολίες. Πάνω σε αυτές τις λεπτομέρειες μόνο κτίζεται η πρόοδος και η παντοτεινή ανάπτυξη. Δεν κτίζεται ποτέ σταθερά και για όλους, μόνο με δάνεια, μόνο με χάρες, μόνο με έωλα και όχι καλά λογαριασμένα ιδεολογήματα και γενικευμένες αποφάσεις. Την άποψη και τη γνώση που κατέχεις πολίτη, η Δημοκρατία σου δίνει το δικαίωμα να  καθιερώσεις στην κοινωνία με την ενεργή συμμετοχή σου. Αν τις επιβάλλεις στο κόμμα σου. Αν τις επιβάλλεις στο εργατικό σου συνδικάτο. Αν τις επιβάλλεις στους συλλόγους που ενεργά συμμετέχεις.

Γιατί δεν το κάνεις;

Αν τα κόμματα, τα συνδικάτα και οι σύλλογοι έχουν κυριευτεί με όποιους τρόπους από πολίτες που δεν σε ρωτούν, δεν σε υπολογίζουν, τότε μπορείς μέσα σε αυτή τη καθεστωτική Δημοκρατία να δημιουργήσεις παράλληλες κοινωνικές δραστηριότητες με άλλους πολίτες, με τους οποίους καταλαβαινόσαστε. Εάν ούτε αυτό δεν κάνεις, τότε το πρόβλημα είσαι εσύ. Γιατί πάντα υπάρχουν τρόποι, αρκεί να θες.

Δημήτρης Ηλιάκης

Κοινωνική ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ