Το internet αποτελεί πλέον το «νευρικό σύστημα» του κόσμου αλλά και νέο πεδίο μάχης.
ΤΟ ΤΖΙΝΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ»
Του καθηγητή Τζέιμς Μακ Γκαν, επικεφαλής του προγράμματος «Τhe Think Tanks and Civil Societies» (TTCSP) το οποίο ερευνά την επιρροή των πολιτικών ινστιτούτων στις κυβερνήσεις και στην κοινή γνώμη, παγκοσμίως – το TTCSP συχνά χαρακτηρίζεται ως το think tank των think tanks.
Ο Μακ Γκαν, 63 ετών, εξωστρεφής με εντυπωσιακό βιογραφικό και έκδηλη σιγουριά για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τον κόσμο,έχει αριθμημένα τα ζητήματα της εποχής στο μυαλό του.
Νο 1׃ Η παγκοσμιοποίηση. Ο κόσμος ενώθηκε αλλά ταυτόχρονα συρρικνώθηκε.
Νο 2׃ Το Internet. Τίποτα πλέον δεν είναι τοπικό, όλα είναι παγκόσμια, που σημαίνει ότι αν δεν βρίσκεσαι μπροστά από τις εξελίξεις αυτές θα σε καταπιούν, διαπίστωση που ισχύει κατ’ εξοχήν για τα μέσα ενημέρωσης. Τι νόημα έχει να παράγεις κάτι που κανένας δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει ή να παρακολουθήσει και ιδίως η νέα γενιά.
Νο 3׃ Τα social media μεταμόρφωσαν την πολιτική. Αν δεν έχεις παρουσία σε αυτά, δεν έχεις επιρροή. Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές γιατί αγκάλιασε τη νέα τεχνολογία, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνεί απευθείας με τους ψηφοφόρους, ιδίως με όσους πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν τους ακούν, αψηφώντας τους ενδιάμεσους (μέσα ενημέρωσης, κόμμα, δεξαμενές σκέψης).
Νο 4׃ Η κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στους θεσμούς. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον φιλικό τους κύκλο, παρά τους πολιτικούς, και ηγέτες προσπαθούν να επηρεάσουν αυτόν ακριβώς τον κύκλο. Οι απελπισμένοι πολίτες ψηφίζουν συνήθως αυτόν που εμφανίζεται ισχυρός και υπόσχεται διέξοδο στα προβλήματά τους.
Νο 5׃ Ανασφάλεια στην ενημέρωση. Ποιον εμπιστεύεσαι τελικά να σε ενημερώνει με εγκυρότητα;
«Μόλις είδαμε την κορυφή του παγόβουνου. Το τζίνι βρίσκεται έξω από το μπουκάλι» αποφάνθηκε ο καθηγής Μακ Γκαν. «Αλλά χάνουμε όλοι χρόνο. Η πόλωση στην πολιτική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, οδηγεί σε παράλυση.
Στις βιομηχανικές οικονομίες ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί ή να μείνει στάσιμος. Χωρίς χρήματα για να προωθηθεί οτιδήποτε, με όλο και πιο
γερασμένο πληθυσμό και με την πίεση του Μεταναστευτικού, πώς θα υπάρξει συνεργασία για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων;» διερωτάται.
Οι συνεταιρισμοί στην ψηφιακή εποχή
Οι νέοι αγρότες αποτελούν ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του συνόλου των αγροτών.
Μεγάλο ποσοστό αυτών των νέων έχει υψηλά επίπεδα κατάρτισης και μόρφωσης, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, την επιστημονική γνώση και τα δεδομένα.
«Οι νέοι αγρότες χρειάζονται τεχνολογικά εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της εκμετάλλευσής τους».
«Μέσω της καινοτομίας, η ευφυής γεωργία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα εισοδήματα των αγροτών επιτρέποντας καλύτερη διαχείρηση των πόρων».
Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη βελτίωση του εισοδήματός τους και σε μεγαλύτερη κλίμακα, των τοπικών κοινωνιών της υπαίθρου.
Μέσω της ευφυούς γεωργίας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο χρόνος που εξοικονομούν οι νέοι αγρότες, καθώς δεν χρειάζεται να βρίσκονται συνεχώς μέσα στο χωράφι τους ׃ Χάρη στις υπηρεσίες που βασίζονται στην ευφυή γεωργία, οι αγρότες γνωρίζουν πότε θα πρέπει να ποτίσουν, να λιπάνουν και να ψεκάσουν, αποφεύγοντας περιττές καλλιεργητικές εργασίες και μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό τη χειρονακτική εργασία.
Οι νέοι αγρότες μπορούν να παρακολουθούν το χωράφι τους από την οθόνη του κινητού ή του tablet τους.
Τα οφέλη
Με αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί ενός συνεταιρισμού μπορούν να έχουν τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας με την υποστήριξή του, ενώ ο συνεταιρισμός εξασφαλίζει συνολικά καλύτερη και πιο ομοιόμορφη παραγωγή, χαμηλότερο κόστος και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.
Ο Ρόλος των συνεταιρισμών στη νέα εποχή
Εκατομμύρια άρθρα και εκατοντάδες νόμοι έχουν γραφτεί και νομοθετηθεί για το συνεταιριστικό κίνημα των αγροτών τα τελευταία 80-100 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, στην προσπάθεια επιλογής και προώθησης των καλύτερων προδιαγραφών για την προώθηση των σκοπών του κινήματος.
Στη χώρα μας, οι συνεταιρισμοί προσέφεραν στους αγρότες-μέλη τους μικρότερα οφέλη από αυτά που προοιωνίζεται η δυναμική της ομαδικής δράσης, αφού πολλές φορές παρέκκλιναν του σκοπού τους ή είχαν την ατυχία να αποκτήσουν διοικήσεις κατώτερες των περιστάσεων.
Κατηγορήθηκαν οι συνεταιρισμοί, πολλές φορές όχι άδικα, ως κέντρα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, συσσωρεύοντας χρέη επί χρεών στις πλάτες του ΄Ελληνα φορολογούμενου.
«Δυστυχώς, οι συνεταιρισμοί έχουν δεχτεί σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. ΄Εχουν απαξιωθεί σε επικίνδυνο βαθμό εξαιτίας του γεγονότος ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τους συνεταιρισμούς σαν ποδάρια των κομμάτων και της κεντρικής εξουσίας. Οι διοικήσεις διορίζονταν από τους κομματάρχες… Όλα αυτά μας οδήγησαν σε μια κατάσταση που δεν είναι καλή για τους κτηνοτρόφους αλλά και τους καταναλωτές» λέει ο πρόεδρος.
΄Ετσι δεν καταφέραμε να περάσει η παραγωγή σε συνεταιρισμούς βιώσιμους. Οι συνεταιρισμοί έπαιζαν άλλους ρόλους. Είχαν καταντήσει κρατικοδίαιτοι. Χρεώθηκαν και τα χρέη τα πλήρωσε ο ΄Ελληνας φορολογούμενος.
Υπήρξαν βέβαια και σημαντικές εξαιρέσεις χρηστής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης και αξιόλογων επιχειρηματικών κινήσεων που αποτελούν τους φάρους και παραδείγματα προς μίμηση για τη λειτουργία των συνεταιρισμών του μέλλοντος. Παραδείγματα επιτυχούς λειτουργίας του συνεταιριστικού σχήματος στη χώρα μας με προδιαγραφές αυριανές, όπως η ΣΕΚΕ, η ΕΒΟΛ, η ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, η ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ και αρκετές άλλες.
«Στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της οργάνωσης Cogeca (ευρωπαϊκή οργάνωση αγροτικών συνεταιρισμών), σε ποσοστό που κυμαίνεται από 43% ως 85% οι συνεταιρισμοί στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα.
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Δανίας όπου στους συνεταιρισμούς στηρίζεται το 93% της πρωτογενούς παραγωγής. Στην Ελλάδα οι συνεταιρισμοί δεν καλύπτουν παρά το 9%. Τα στοιχεία αυτά από μόνα τους δείχνουν πως η χώρα μας υπολείπεται δραματικά των χωρών της Ευρώπης και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει άμεσα.