Η διάσωση των τραπεζών αποτελούσε προτεραιότητα των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρω τρεις περιπτώσεις:
1) Από το σχέδιο Αλογοσκούφη έλαβαν, σε εγγυήσεις, μετρητά 28 δις ευρώ.
2) Πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τους δόθηκε δάνειο 98 δις, με επιτόκιο μόλις 1%.
3) Ετοιμάζονται να λάβουν, με την ολοκλήρωση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, ενίσχυση 30 δις.
Συνολικά οικονομική ενίσχυση 156 δις ευρώ (!), τη στιγμή, μάλιστα, που το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων είναι περίπου 170 δις!!
Γιατί, ωστόσο, θα πρέπει, εν μέσω της τραγικής οικονομικής συγκυρίας, να παρέχεται, μονομερώς, στήριξη στο τραπεζικό σύστημα και να μην υπάρξει «μετακύληση» της στήριξης αυτής, με αναλογικό τρόπο και στους Έλληνες πολίτες.
Και εξηγώ: Από την εσωτερική υποτίμηση, που γίνεται αυτή τη περίοδο στην Ελλάδα, είναι αδιανόητο να εξαιρούνται οι τράπεζες και να πλήττονται λαός και εργαζόμενοι.
Θα πρέπει λοιπόν:
α) Οι τράπεζες να προχωρήσουν, άμεσα, σε ρυθμίσεις δανείων (hair cut) των πολιτών, που θα είναι αντίστοιχες με τις περικοπές και τις πιέσεις που υπέστησαν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Παράδειγμα: Για περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 30% θα πρέπει και οι δόσεις των δανείων, να είναι μειωμένες, επίσης, 30%, χωρίς φυσικά ανακεφαλαίωση των τόκων.
β) Οι ήδη καθορισμένες δόσεις για στεγαστικά δάνεια, αντίστοιχα, να μειωθούν στο επίπεδο της μείωσης που έγινε στα ενοίκια.
Παράδειγμα: Για μέση μείωση ενοικίων 30%, θα πρέπει να γίνει και 30% μείωση των δόσεων των τραπεζικών δανείων.
Πολιτικός κόσμος και κοινωνικοί φορείς οφείλουν να συγκροτήσουν ένα Κοινωνικό Κίνημα για ίση μεταχείριση Τραπεζών και Λαού.
Για να υπάρξει «ομαλή» έξοδος από την κρίση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ισχύσει ο κανόνας της αναλογικότητας στην επιβολή οικονομικών «βαρών», κάτι που επιβάλλεται και από το Σύνταγμα
Χρ. Γιανναράς: Το μόνο ρεαλιστικό ισοδύναμο
“Προσλαμβάνει χαρακτήρα προκλητικότατου εμπαιγμού η πεισματική εμμονή των δανειστών σε μέτρα που αυξάνουν προσωρινά τις κρατικές εισπράξεις… Και αδιαφορούν παγερά για τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους, που είναι η θεμελιώδης αιτία της διαφθοράς, σήψης και διάλυσης του κρατικού μηχανισμού και των κοινωνικών θεσμών στην Ελλάδα”
“Επιμένουν με ανεξήγητο σαδισμό οι δανειστές να παζαρεύουν μονάδες αύξησης των ποικίλων μορφών κεφαλικού φόρου που έχουν επιβάλει οι πολιτικοί στους πολίτες. Δεν διανοούνται να ζητήσουν το διαπλεκόμενο με κομματικά συμφέροντα ισοδύναμο που θα εξασφάλιζε ο τίμιος επανέλεγχος δημόσιων εργολαβιών και προμηθειών, των τελευταίων (έστω και) είκοσι χρόνων. Το ισοδύναμο από τη δήμευση περιουσιών των πρωθυπουργών και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας που υπέγραψαν τον εγκληματικό, εξωφρενικό υπερδανεισμό της χώρας”.
“Αλλά το άκρως οδυνηρό για την ελλαδική κοινωνία γεγονός είναι ότι, τέτοια ρεαλιστικής ανακούφισης του λαού «ισοδύναμα» δεν διανοείται να τα προσφέρει ούτε και μια τάχα «αριστερή» κυβέρνηση… Αλήθεια, δεν έχουν την ψυχραιμία να δουν ότι πρόκειται και πάλι για μια κυβέρνηση με απολύτως «διαχειριστική» αντίληψη της πολιτικής;
Αρχίζει να στήνει κάθε κυβέρνηση το δικό της κομματικό κράτος, να διορίζει τα «δικά της παιδιά», να στελεχώνει δημόσιους οργανισμούς και θεσμούς με τους γνωστούς ευτελείς «μαϊντανούς» που προσφέρονται σε κάθε κυβέρνηση για τις «αδιαφανείς» δουλειές…”
“Θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους (οι δανειστές), μόνο αν πετύχουν να στηθεί στην Ελλάδα λειτουργικός κρατικός μηχανισμός: οργανωτικός, ελεγκτικός, δικαστικός, εισπρακτικός. Αφού καταλυθεί αμείλικτα το πελατειακό κράτος, η συνταγματικά παντοδύναμη κομματοκρατία. Και αφού λειτουργήσει νέμεση: να λογοδοτήσουν οι αυτουργοί της σημερινής καταστροφής”.
“Το ρεαλιστικό ισοδύναμο της καταβολής των οφειλών μας είναι η ανατροπή της διαχειριστικής πολιτικής μωρίας”.
Η δύναμη της σκέψης
είναι το κλειδί στη δημιουργία της πραγματικότητάς μας Για να γίνετε ο κύριος του πεπρωμένου σας, πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τη φύση των κυρίαρχων, συνήθων σκέψεών σας. Κάθε αποτέλεσμα που βλέπετε στον εξωτερικό ή φυσικό κόσμο, έχει μια πολύ συγκεκριμένη αιτία η οποία έχει την προέλευσή της στον εσωτερικό ή διανοητικό κόσμο σας. Αυτό είναι η ουσία της δύναμης της σκέψης. Κάθε πτυχή της ζωής σας, από την κατάσταση των οικονομικών σας μέχρι την κατάσταση της υγείας και των σχέσεών σας, αποκαλύπτει ακριβώς τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Με την ενδοσκόπηση και την εφαρμογή αυτής της Αλήθειας, ότι οι σκέψεις σας δημιουργούν την πραγματικότητά σας, θα χαρίσετε στον εαυτό σας τη δύναμη να δημιουργήσετε τις αλλαγές που επιθυμείτε να δείτε να γίνονται στη ζωή σας. Η δημιουργία πραγματικότητας είναι μια εσωτερική εργασία. Δεν δημιουργούνται όλες οι σκέψεις ίσες: Η ελκυστική δύναμη οποιασδήποτε συγκεκριμένης σκέψης καθορίζεται από πόσο συχνά έχετε αυτή τη σκέψη και από τη δύναμη των συναισθημάτων που συνδέονται με αυτήν. Μία φευγαλέα, περαστική σκέψη δεν έχει την ίδια δημιουργική δύναμη με τις συνήθεις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Χρησιμοποιήστε τη Δύναμη της Σκέψης για να αλλάξετε τη ζωή σας. Για να αλλάξετε τις περιστάσεις σας και να προσελκύσετε αυτά που επιθυμείτε, πρέπει να μάθετε να προγραμματίζετε και να επαναπρογραμματίζετε τον υποσυνείδητο Νου σας. Ο αποτελεσματικότερος και πρακτικός τρόπος να προγραμματιστεί το υποσυνείδητο μυαλό σας για επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής σας είναι να φανταστείτε συνειδητά, να δημιουργήσετε και να προσελκύσετε αυτά που επιθυμείτε. Η φαντασία σας είναι η μηχανή των σκέψεών σας. Μετατρέπει τη Δύναμη της Σκέψης σας σε νοητικές εικόνες. Εντούτοις, να είστε προσεκτικοί να μην σας γίνει εμμονή η κάθε σκέψη που μπαίνει στο μυαλό σας δεδομένου ότι αυτό θα ήταν εξίσου αντιπαραγωγικό. Θυμηθείτε ότι αν επιμένετε στις αρνητικές, ανεπιθύμητες σκέψεις σας, θα τους δώσετε δύναμη και όπως λέει και μία παροιμία, «σε ότι αντιστέκεστε, …επιμένει». Αντικαταστήστε αμέσως τις ανεπιθύμητες σκέψεις: Για να εξουδετερώσετε αμέσως τη δύναμη μιας αρνητικής σκέψης, ήρεμα και σκόπιμα αντικαταστήστε τη με την αντίθετη, θετική ισοδύναμή της. Υπολογίζεται ότι το μέσος άνθρωπος έχει μεταξύ 12.000 και 70.000 σκέψεων ημερησίως. Αυτό αποδεικνύει ότι ο στόχος σας δεν πρέπει να είναι να ελέγξετε κάθε σκέψη. Τις κυρίαρχες σκέψεις και πεποιθήσεις σας είναι που πρέπει να μάθετε να θέτετε υπό το συνειδητό έλεγχό σας. Με λίγα λόγια, η ζωή σας είναι ο τέλειος καθρέφτης των σκέψεων, των πεποιθήσεων και της κυρίαρχης νοητικής νοοτροπίας σας. Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, εσείς δημιουργείτε ήδη την πραγματικότητά σας μέσω της Δύναμής της Σκέψης σας. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στη μέγιστη δημιουργική δύναμη που έχετε στη διάθεσή σας, πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τη φύση των συνήθων σκέψεών σας. Οι σκέψεις σας δημιουργούν την πραγματικότητά σας.
Η δημιουργικότητα βασίζεται στο πάθος. Οι δημιουργοί είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους, ξοδεύουν πολύ χρόνο σε αυτή και επινοούν προβλήματα και βρίσκουν οι ίδιοι ευκαιρίες για δημιουργία. Η πρόκληση με τη δημιουργικότητα είναι να βρίσκουμε ευκαιρίες και να μετατρέπουμε τις ιδέες σε πράξεις. Το συναίσθημα κλειδί για τη δημιουργική εργασία είναι το πάθος. Πρώτα από όλα, το πάθος περιλαμβάνει μια ισχυρή επιθυμία, μια έντονη ώθηση για αυτή τη δραστηριότητα .Επίσης, περιλαμβάνει τους στόχους που σχετίζονται με τη δραστηριότητα και την επιμονή απέναντι στα εμπόδια που θα εμφανιστούν. Οι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους, είτε είναι επιστήμονες, είτε ποιητές, είτε καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την ενέργεια που προέρχεται από το πάθος τους σαν κίνητρο για τη δουλειά τους. Όταν δουλεύουν, νιώθουν αυτοπεποίθηση, περηφάνια και χαρά. Αλλά δεν τους είναι άγνωστα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της έντασης και του άγχους. Το στρες έρχεται με το πάθος και τη δημιουργική δουλειά.
Δημιουργικότητα: Οφέλη & Παγίδες
Οι δραστηριότητες αναδημιουργίας και δημιουργικότητας δρουν προστατευτικά για το άτομο καθώς μέσα από αυτές αναπτύσσει νέες δεξιότητες ή εξελίσσει ήδη υπάρχουσες, αυξάνει το αίσθημα της αυτό-αποτελεσματικότητας και της αυτοπεποίθησης, μαθαίνει να διαχειρίζεται συναισθήματα θυμού, άγχους και αβεβαιότητας. Ο δημιουργός ενεργεί: συλλαμβάνει μια ιδέα, οποιαδήποτε ιδέα και την κάνει πραγματικότητα της δίνει μορφή, υπόσταση και πολλές φορές αν όχι όλες, η δημιουργία ή το δημιούργημα του είναι ένα θεραπευτικό παράθυρο. Το πρόσημο της αναδημιουργίας είναι σχεδόν πάντα θετικό. Κομίζει, φέρει χαρά,ικανοποίηση στο άτομο που δημιουργεί. Ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης, της ολοκλήρωσης ενός στόχου. Ταυτόχρονα αυξάνει το αίσθημα της αυτό αποτελεσματικότητας και της ευχαρίστησης του ατόμου που δημιουργεί. Άλλες φορές η δημιουργικότητα μπορεί να είναι πνευματική, άλλες χειρωνακτική και άλλες συνδυάζονται και οι δύο υποστάσεις. Οι δραστηριότητες δημιουργικότητας δρουν προστατευτικά για το άτομο καθώς μέσα από αυτές αναπτύσσει νέες δεξιότητες ή εξελίσσει ήδη υπάρχουσες, αυξάνει το αίσθημα της αυτό- αποτελεσματικότητας και της αυτοπεποίθησης, μαθαίνει να διαχειρίζεται συναισθήματα θυμού, άγχους και αβεβαιότητας. Παράλληλα όταν αρχίσουμε να καταπιανόμαστε με οτιδήποτε θεωρούμε δημιουργικό, ενεργοποιείται στον εγκέφαλο, ο μηχανισμός επιβράβευσης που ελέγχει τη μνήμη και τη συμπεριφορά. Πολύ συχνά συνδέουμε τη δημιουργικότητα με την επιτυχία, την αποδοχή/ αναγνώριση των άλλων ή και την οικονομική ανταμοιβή. Η δημιουργικότητα με μοναδικούς «προορισμούς – στόχους» την επιτυχία, την αναγνώριση και την οικονομική ανταμοιβή συχνά μπορεί να συνοδεύεται από άγχος, στεναχώρια, πίεση στον εαυτό, αδράνεια ή και αναβλητικότητα. Όταν αποσυνδέσουμε τη δημιουργικότητα από τους προκαθορισμένους «προορισμούς» και την αφήσουμε να μας οδηγήσει τότε η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση που θα μας προσφέρει θα είναι ουσιαστικοί μας «σύντροφοι».
18 βασικά χαρακτηριστικά των δημιουργικών ατόμων
Η δημιουργικότητα μπορεί να είναι ένα σταθερό γνώρισμα σε κάποιους ανθρώπους αλλά ενδεχομένως και να εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες. Αναμφίβολα πάντως η δημιουργικότητα προϋποθέτει πολύπλοκη νοητική λειτουργία και δεν σχετίζεται με την απλή διαδικασία της σκέψης. Εκείνο που χαρακτηρίζει τους δημιουργικούς ανθρώπους είναι το “μπέρδεμα” του μυαλού τους. Κι ενώ δεν υπάρχει ένας αντιπροσωπευτικός τύπος του δημιουργικού ανθρώπου, υπάρχουν 18 πράγματα που κάνουν και τους διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους. Ονειροπολούν κατά τη διάρκεια της μέρας. Η “περιπλάνηση” του μυαλού κατά τη διάρκεια της μέρας υποβοηθά τη διαδικασία της δημιουργικότητας. Παρατηρούν τα πάντα. Για εκείνους υπάρχουν παντού πιθανότητες και συνεχώς επεξεργάζονται πληροφορίες που λαμβάνουν από την πραγματικότητα γύρω τους. Εργάζονται τις ‘κατάλληλες’ ώρες. Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες λένε ότι είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε πολυ αργά το βράδυ είναι οι ώρες που δημιουργούν. Περνούν χρόνο μόνοι τους. Η δημιουργικότητα προϋποθέτει την υπέρβαση του φόβου της μοναξιάς ,προϋπόθεση και για την ονειροπόληση. Αναζητούν νέες εμπειρίες. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι το «ανοιχτό μυαλό
- Αντιστρέφουν τις δυσκολίες (σε ευκολίες). Πολλές ιστορίες και τραγούδια έχουν βασιστεί σε γεγονότα που προκάλεσαν μεγάλη ψυχική οδύνη. Υπήρξαν όμως ταυτόχρονα καταλυτικά για τη δημιουργία μεγάλων καλλιτεχνικών έργων
- Αποτυγχάνουν επιτυχώς… Οι πετυχημένοι δεν παίρνουν την αποτυχία προσωπικά. Το να είναι κάποιος δημιουργικός σημαίνει συχνά ότι θα αποτύχει επανειλημμένα μέχρι τελικά να φτάσει στο σημείο που επιθυμεί.
- Θέτουν σημαντικά ερωτήματα. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι αχόρταγα περίεργοι και διατηρούν την περιέργεια αυτή ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία.
- Παρατηρούν τους ανθρώπους γύρω τους (και συχνά συλλαμβάνουν πολύ καλές ιδέες μ’ αυτόν τον τρόπο).
- Ρισκάρουν (το ρίσκο είναι μέρος της δημιουργικής διαδικασίας).
- Αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ευκαιρία για προσωπική έκφραση.
- Ακολουθούν τα πραγματικά τους ‘θέλω’. Κινητοποιούνται κυρίως από εσωτερικές επιθυμίες και όχι από την επιθυμία για αναγνώριση ή αμοιβή.
- Σκέφτονται πέρα από τα δικά τους όρια.
- Χάνουν την αίσθηση του χρόνου.
- Περιτριγυρίζονται από όμορφο περιβάλλον. Καθώς και οι ίδιοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση απολαμβάνουν την ομορφιά γύρω τους.
- Ενώνουν τις ‘κουκίδες’. Έχουν την ικανότητα να διακρίνουν ότι υπάρχουν πιθανότητες εκεί που άλλοι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο.
- Συνεχώς αναζητούν το καινούργιο.
18. Αφιερώνουν χρόνο για πνευματική ξεκούραση. Αντιλαμβάνονται την αξία του «καθαρού» μυαλού και του βαθμού που αυτό επηρεάζει την ποιότητα της δουλειάς τους