Ο ακτιβισμός όπως τον γνωρίζαμε ήταν μια δύσκολη, επίπονη και πολλές φορές επικίνδυνη υπόθεση.ακόμα και οι ειρηνικές πορείες ή οι διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη δεν είναι πάντα τόσο ασφαλείς ούτε έχουν πάντοτε αίσιο τέλος. Ακριβώς λόγω των δυσκολιών και των κινδύνων, ο ακτιβισμός ήταν δουλειά των λίγων γενναίων και τολμηρών.
Αλλά όχι πια! Έχεις κομπιούτερ; Έ, λοιπόν μπορείς κι εσύ να είσαι ακτιβιστής.
Ας πούμε ότι θέλετε να τραβήξετε την προσοχή σε ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής σας. Δεν χρειάζεται πλέον να κάνετε κάτι εντυπωσιακό ή ριψοκίνδυνο για να ευαισθητοποιήσετε τον κόσμο. Απλώς στείλτε ένα e-mail, ανεβάστε ένα blog ή ξεκινήστε μια ηλεκτρονική εκστρατεία σε μια δικτυακή σελίδα ακτιβισμού. Τόσο απλά. Τόσο εύκολα.
Ο ακτιβιστής του σήμερα το μόνο που χρειάζεται είναι έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια σύνδεση στο ίντερνετ. Ο ακτιβισμός πλέον έχει μπει δυναμικά στην ηλεκτρονική πραγματικότητα. Το ίντερνετ προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για γρήγορη ενημέρωση, ελεύθερη διακίνηση ιδεών και επικοινωνία χωρίς κόστος και με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Και το πιο σημαντικό: το όποιο μήνυμα θα φτάσει σε πολύ περισσότερους αποδέκτες ενώ συγχρόνως η απάντηση των ενδιαφερόμενων θα είναι άμεση. Φθηνό, γρήγορο, ελεύθερο και παγκόσμιο το ίντερνετ είναι το απόλυτο εργαλείο ακτιβισμού. Σκέψου τοπικά, δράσε παγκόσμια!
Μικρή ιστορία του κυβερνοακτιβισμού:
. Το 1996 μια ομάδα ακτιβιστών από το Μόντρεαλ του Καναδά (COBP) έμαθε για τα σχέδια μιας ελβετικής οργάνωσης (Le Drapeau Noir) να διοργανώσει μια Ημέρα Κατά της Αστυνομικής Βίας. Αποφάσισαν να βοηθήσουν στέλνοντας ένα e-mail alert που καλούσε σε παγκόσμια διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας και ανέλαβαν να συντονίσουν και να προσφέρουν πληροφορίες σε όποια ομάδα ενδιαφερόταν να συμμετέχει. Πάνω από 40 οργανισμοί δήλωσαν την υποστήριξή τους, και το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου του 1997, η Ημέρα Κατά της Αστυνομικής Βίας χαιρετίστηκε με διαδηλώσεις, σεμινάρια, συναυλίες και δωρεές σε πληθώρα χωρών: Ισπανία, Κροατία, Σουηδία, Ελβετία, Γιουγκοσλαβία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Μπαγκλαντές και Παλαιστίνη. Η ακτιβίστρια Ντη Λεκόμτ που έκανε το άνοιγμα προς το διαδίκτυο και έκανε παγκόσμια γνωστή την προσπάθεια, είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί το ίντερνετ μόλις δύο εβδομάδες πριν και το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να χρησιμοποιεί το e-mail της. Πράγμα που όπως αποδείχτηκε ήταν υπεραρκετό.
Το 1998 οι Ζαπατίστας του Μεξικού χρησιμοποίησαν κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο για να έρθουν σε επαφή με ακτιβιστές των αναπτυγμένων κρατών, να προβάλουν τις θέσεις τους και να ζητήσουν βοήθεια. To 1999, προκειμένου να υπάρχει ένα όργανο συντονισμού και απευθείας κάλυψης των διαμαρτυριών στο Σηάτλ, γεννήθηκε το Indymedia, ένα παγκόσμιο ανεξάρτητο δίκτυο ενημέρωσης και ακτιβισμού που σήμερα αριθμεί πάνω από 70 ανεξάρτητα δικτυακά κέντρα πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο.
Οι ακτιβιστικές περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έμειναν πίσω στην εκμετάλλευση του ίντερνετ, με πρώτη και καλύτερη την Greenpeace. Τον Ιούνιο του 2000 ακτιβιστές της οργάνωσης εγκατέστησαν μια ηλεκτρονική κάμερα (webcam) στο άκρο ενός αγωγού έκχυσης ραδιενεργών αποβλήτων της γαλλικής εταιρείας Cogema. Η κάμερα μετέδιδε ζωντανά μέσω διαδικτύου την ραδιενεργή μόλυνση την ώρα που συνέβαινε καλώντας υποστηρικτές να καταγγείλουν την πράξη. Μετά από 2500 e-mails προς την εταιρεία και τους υπεύθυνους η Cogema αναγκάστηκε να αντιδράσει και εν τέλει να κλείσει τον αγωγό.
Κι αν νομίζετε ότι η φυσική παρουσία ακτιβιστών είναι απαραίτητη σε κάποιο βαθμό, τότε σκεφτείτε τον κυβερνοακτιβισμό που έλαβε χώρα το 2008 για την αποκάλυψη των βιαιοτήτων που συνέβησαν στην Κένυα μετά την εκλογική αναμέτρηση εκείνου του Νοεμβρίου. Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές από την Κένυα χρησιμοποίησαν τα blogs, το facebook, το Flicker, ή το Twitter για να καταγγείλουν τις ακρότητες που συνέβαιναν μετά τις εκλογές,. Προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, καταγγελίες θυμάτων και βίντεο κατέκλυσαν το ίντερνετ καλώντας τον κόσμο να δει τι συμβαίνει πραγματικά, να βοηθήσει και να καταγγείλει. Η Κένυα βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος του κυβερνοχώρου, δεκάδες ομάδες ακτιβιστών έστειλαν μηνύματα υποστήριξης και συγκέντρωσαν χρήματα για να βοηθήσουν και πάνω από όλα η αλήθεια διέρρευσε σε όλη την υφήλιο. 200 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, και δεκάδες χιλιάδες άστεγοι πολίτες της Κένυας δεν έμειναν ένα εσωτερικό μυστικό. Η διεθνής κοινότητα αναγκάστηκε να δει την αλήθεια και να δράσει.
Με ανάλογο τρόπο, αλλά σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο, οι κυβερνοακτιβιστές επηρέασαν την διαμάχη για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Ο καταιγισμός πληροφοριών μέσω δικτύου, η ακατάπαυστη προπαγάνδα, η δαιμονοποίηση των αντιπάλων και οι κλήσεις για υποστήριξη και από τα δύο στρατόπεδα έφτασαν σε τέτοιο σημείο έντασης που η ηλεκτρονική σύγκρουση για το Κόσοβο χαρακτηρίστηκε ο πρώτος πόλεμος στο ίντερνετ! Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, αν ρίξετε μια ματιά σε blogs και ιστοσελίδες αφιερωμένες στην διαμάχη για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που αφορούν και τις δύο πλευρές, τότε μάλλον ο δεύτερος πόλεμος του διαδικτύου έχει ήδη ξεσπάσει…
Σώστε τον κόσμο από το σπίτι σας!
Ένας πρακτικός οδηγός για να πετύχετε στο διαδικτυακό ακτιβισμό
Καιρός να καταρρίψετε τους μύθους για το διαδικτυακό ακτιβισμό, να στρωθείτε στη δουλειά και να αλλάξετε τα πράγματα. Μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως με αυτό το
πρακτικό και ολοκληρωμένο εγχειρίδιο. Ο έμπειρος ακτιβιστής και «γκουρού» της διαδικτυακής κοινωνίας, Tom Head, σας παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε για να συμβάλετε στην κοινωνική αλλαγή. Διαδικτυακός κοινωνικός ακτιβισμός μέσω εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, γραπτών μηνυμάτων, blog, RSS, email κ.λπ. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την πολύχρονη πείρα του για να σάς δείξει τί πρέπει –αλλά και τί δεν πρέπει– να κάνετε. Όποιος και αν είναι ο σκοπός, η πολιτική ή η εμπειρία σας, το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να αφήσετε το σημάδι σας σε τοπικό, εθνικό και γιατί όχι παγκόσμιο επίπεδο!
Διαδώστε το μήνυμά σας μέσω του YouTube, του Flickr και άλλων site πολυμέσων.
Κρατήστε ενημερωμένους τους «συμμάχους» σας μέσω γραπτών μηνυμάτων και του Twitter.
Δημιουργήστε site για το σκοπό σας ακόμα και χωρίς χρήματα ή εμπειρία στο διαδίκτυο.
Αξιοποιήστε το Facebook, το MySpace και τα υπόλοιπα site κοινωνικής δικτύωσης.
Ενημερωθείτε μέσω των Google Alerts, των RSS και των υπολοίπων νέων εργαλείων.
Διαφημίστε εκδηλώσεις, σκοπούς ή οργανώσεις χωρίς να καταφεύγετε σε spam.
Κερδίστε περισσότερη προσοχή και μεταδώστε το μήνυμα και το σκοπό σας.
Οργανώστε τους τοπικούς ακτιβιστές χρησιμοποιώντας τα παγκόσμια μέσα και χρησιμοποιήστε το διαδικτυακό ακτιβισμό για να υποστηρίξετε τις τοπικές δράσεις.
Χρησιμοποιήστε τα blog για να προωθήσετε το σκοπό σας: πότε βοηθούν και πότε όχι.
Αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα σφάλματα του διαδικτυακού ακτιβισμού.
Χρησιμοποιήστε το internet για ευκαιρίες εργασίας και εθελοντισμού στον ακτιβισμό.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Εν κατακλείδι…
Μέσω νόμιμων, ή και παράνομων οδών, οι κυβερνοακτιβιστές και οι χακτιβιστές είναι η νέα δυναμική μορφή ακτιβισμού στον πλανήτη. Επηρεάζουν την κοινή γνώμη εύκολα και γρήγορα και τα μηνύματα τους θα φτάσουν μέχρι τα πέρατα της γης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς κόστος και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Το ίντερνετ αλλάζει το τοπίο των πολιτικών αγώνων, την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων, τον συντονισμό δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και την σύγχρονη ενημέρωση. Ωστόσο, υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την δυνατότητα των λιγότερο ενημερωμένων τεχνολογικά να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μορφή ενημέρωσης και ακτιβισμού ή εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες και οι φτωχότεροι πολίτες. Επιπλέον, οι κάτοικοι των χωρών του τρίτου κόσμου που έχουν και τα περισσότερα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που χρίζουν ακτιβιστικής βοήθειας, στερούνται βασικών υποδομών και εκπαίδευσης για την χρήση του ίντερνετ και της σύγχρονης τεχνολογίας.
Από την άλλη μεριά, ο καταιγισμός πληροφοριών, οι αντικρουόμενες και ακραίες αντιθετικές απόψεις και κινήματα, πολλές φορές πολώνουν, διασπούν ή μπερδεύουν τους ακτιβιστές με αποτέλεσμα αξιόλογες προσπάθειες να διαλύονται, να παγώνουν ή να ξεχνιούνται
Τέλος, η απρόσωπη φύση του ίντερνετ, μπορεί να υπονομεύσει την σημασία της προσωπικής επαφής που πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στα κοινωνικοπολιτικά κινήματα. Όπως και να έχει πάντως, ο ακτιβισμός μέσω ίντερνετ είναι γεγονός, και μένει να δούμε πόσο μεγάλα και σημαντικά βήματα θα κάνει στο σύντομο μέλλον. Ίσως είναι καλή ιδέα, να μην μείνουμε απλοί παρατηρητές αλλά να βοηθήσουμε κιόλας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κομπιούτερ…
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ:
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πως μπορεί να γίνει κανείς κυβερνοακτιβιστής; Σύμφωνα με το «Εγχειρίδιο του Εικονικού Ακτιβιστή» που θα βρείτε στην σελίδα της οργάνωσης ακτιβισμού NetAction, «εάν μπορείς να γράψεις και να διαβάσεις και το κομπιούτερ σου έχει σύνδεση στο ίντερνετ, μπορείς κι εσύ να είσαι κυβερνοακτιβιστής!». Ο ακτιβισμός μέσω ίντερνετ απλώνετε σε πέντε βασικούς άξονες: την συγκέντρωση πληροφοριών, τη δημοσίευση σκοπών και απόψεων, τον διάλογο ανάμεσα σε ομάδες και μεμονωμένους ακτιβιστές, τον συντονισμό για δράση και την λήψη αποφάσεων. Τα πράγματα είναι απλά. Ο εικονικός ακτιβιστής σερφάρει στο δίκτυο αναζητώντας πληροφορίες, ανεβάζει ιστοσελίδες, ή χρησιμοποιεί ήδη υπάρχουσες για να δημοσιεύσει το υλικό του, στέλνει απόψεις και μηνύματα μέσω e-mail και κάνει διάλογο με άλλους χρήστες για να δημιουργήσει συμμαχίες, να οργανώσει κινητοποιήσεις και να συντονίσει την δράση του. Μια πληθώρα δικτυακών τόπων και προγραμμάτων υπάρχουν εκεί έξω για να τον βοηθήσουν σε κάθε του βήμα.
Ε-mail: Το e-mail είναι το πρώτο και το πρωταρχικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει ο επίδοξος κυβερνοακτιβιστής. Παλαιότερα το να μοιράσει κανείς φυλλάδια ή να στείλει γράμματα για να κινητοποιήσει το κοινό ήταν μια αργή και πολυέξοδη διαδικασία, που συχνά περιόριζε τον αριθμό των αποδεκτών, λόγω χαμηλών κονδυλίων και γεωγραφικών περιορισμών. Σήμερα, με ένα e-mail, ο ακτιβιστής μπορεί να φτάσει άμεσα, γρήγορα και χωρίς κόστος ένα απεριόριστο αριθμό αποδεκτών σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.
Διάφοροι οδηγοί ακτιβισμού θα σας μάθουν πως ακριβώς να γράψετε ένα e-mail για να μη καταλήξει στα σκουπίδια του αποδέκτη και να έχει πιθανότητες να επηρεάσει και να συγκινήσει για τον σκοπό σας. Η οργάνωση NetAction, για παράδειγμα, που προωθεί την χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου για καμπάνιες ακτιβισμού και επίδοξους κυβερνοακτιβιστές, παρέχει πλήρη οδηγό για την σωστή χρήση του e-mail, εργαλεία και σελίδες δημοσίευσης, προτάσεις για την συγκέντρωση χρημάτων, ετικέτα συμπεριφοράς του σωστού κυβερνοακτιβιστή και στρατηγικές για την επιτυχία κάθε ακτιβιστικής προσπάθειας. Όπως λένε οι εικονικοί ακτιβιστές, ένα εκατομμύριο e-mails είναι πιο εκκωφαντικό από μια επίθεση hacking.
Η δημοσίευση της καμπάνιας ή του σκοπού σας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, όπως και το να βρείτε μια εκστρατεία ακτιβισμού στην οποία θέλετε να συμμετέχετε και να βοηθήσετε ενεργά. Δεκάδες ακτιβιστικές ιστοσελίδες, blogs, forums, (ή ακόμα και causes στο facebook), ζητούν υποστηρικτές για ποικίλα περιβαλλοντικά, πολιτικά ή ανθρωπιστικά ζητήματα. Πολλά από αυτά τα μέσα επιτρέπουν και την δική σας δημοσίευση στόχων, απόψεων ή εκστρατειών. Διαθέτουν μάλιστα τα απαραίτητα προγράμματα (software), κώδικες ή εγχειρίδια χρήσης, ώστε να μπορέσετε να ξεκινήσετε την δική σας καμπάνια, άμεσα, εύκολα και δωρεάν.
Indymedia: Το Indymedia, το παγκόσμιο δίκτυο αντιπληροφόρησης από τα κάτω, όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό IMC, είναι το ιδανικό σημείο να ξεκινήσει την αναζήτησή του ο επίδοξος ακτιβιστής. Κάθε τοπικό κέντρο Indymedia έχει τους δικούς του ανεξάρτητους στόχους, που καθορίζονται από τους τοπικούς διαχειριστές και προάγει την ελεύθερη και μη-εμπορευματική ενημέρωση από ακτιβιστές-δημοσιογράφους. Στην ουσία καλεί τους απλούς ανθρώπους να πάρουν την ειδησεογραφία στα χέρια τους, να πάρουν θέση και να ανταλλάξουν απόψεις. Στο κεντρικό «παγκόσμιο» Indymedia ο κυβερνοακτιβιστής θα βρει πληροφορίες για διεθνή ζητήματα και καμπάνιες, ενώ στα τοπικά IMC θα ενημερωθεί και θα ενημερώσει για τα νέα και τις προσπάθειες της περιοχής του, θα έρθει σε επαφή με άλλους ακτιβιστές και θα συντονιστεί στις τοπικές δράσεις. Η ελεύθερη πληροφόρηση είναι όπλο στα χέρια του κυβερνοακτιβιστή.
Activism networks: Σε οργανώσεις όπως το ActivismNetwork.org, το NetAction.org και το Activism.net ο κυβερνοακτιβιστής θα βρει οδηγίες για να ξεκινήσει την δική του καμπάνια, εγχειρίδια σωστής χρήσης, στρατηγικές και χώρο να φιλοξενήσει την εκστρατεία του χωρίς κόστος. Επιπλέον, οι ιστοσελίδες των οργανώσεων αυτών προσφέρουν το απαραίτητο λογισμικό για να χτίσει ο επίδοξος ακτιβιστής την καμπάνια του και να τραβήξει την προσοχή του κοινού στην προσπάθειά του. Οι επεξηγήσεις που προσφέρουν είναι σαφής και λεπτομερείς, και πάνω από όλα εντελώς δωρεάν, οπότε ο νέος κυβερνοακτιβιστής δεν θα συναντήσει προβλήματα στην δημιουργία της καμπάνιας του και στην προώθηση της ιδέας του.
Συγχρόνως, στις περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις ο ενδιαφερόμενος ακτιβιστής μπορεί να βρει λίστες με ήδη υπάρχουσες καμπάνιες και τρόπους να επικοινωνήσει με τους διοργανωτές τους. Μέσω αυτών μπορεί να γραφτεί στα newsgroups που τον ενδιαφέρουν, να μπει σε forums διαλόγου, να γίνει υποστηρικτής κάποιας εκστρατείας ή και να προσφέρει δωρεές σε σκοπούς που τον συγκινούν. Αν τώρα νιώθει έτοιμος να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά, μπορεί να αναζητήσει τις διοργανώσεις και τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα σε κάποια περιοχή κοντά του και να φροντίσει να είναι εκεί.
Για παράδειγμα, στο CampusActivism, μέλος του δικτύου ActivismNetwork.org, βρήκαμε τοπικές, εθνικές (ΗΠΑ) και διεθνείς καμπάνιες που καλύπτουν κάθε κίνηση ακτιβισμού. Ενδεικτικά, υπάρχουν εκστρατείες με θέμα τις καθαρότερες μορφές ενέργειας, το τέλος του πολέμου, το AIDS, τα διαμάντια της Αφρικής, το μποϋκοτάζ κατά των εστιατορίων BurgerKing, την αποκάλυψη της αλήθειας για την 11η Σεπτεμβρίου, το τέλος του χρέους του τρίτου κόσμου, και το μποϋκοτάζ κατά του πανεπιστημίου της Βοστόνης (!). Μια απλή αναζήτηση είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσει σε πλήθος επιλογών και σίγουρα, ακόμα και ο πιο απαιτητικός θα βρει μια καμπάνια που θα τον συγκινήσει.
Protest.Net: Το ιδανικότερο μέρος να αναζητήσει κανείς τα δρώμενα που τον ενδιαφέρουν, ή όσα θα συμβούν σε κάποια περιοχή κοντά του είναι το πόρταλ του Protest.Net. Εκεί ο κυβερνοακτιβιστής μπορεί να βρει ηλεκτρονικό ημερολόγιο με όλες τις διοργανώσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν από ακτιβιστικές οργανώσεις όλου του πλανήτη. Υπάρχουν διεξοδικά αρχειοθετημένες όλες οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται ανά την υφήλιο και οι περισσότερες ακτιβιστικές καμπάνιες που είναι ενεργές. Ο χρήστης μπορεί να ψάξει για εκδηλώσεις ή οργανώσεις ανά περιοχή, ανά θέμα ή ημερομηνία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε αφιέρωμά τους οι Times της Νέας Υόρκης: Το Protest.Net μπορεί να φέρει μια νέα διάσταση στον πολιτικό ακτιβισμό και την ανυπακοή των πολιτών.
Στο Protest.Net μπορεί κανείς να δημοσιεύσει τις εκδηλώσεις και τις καμπάνιες της περιοχής του, να συμμετέχει σε δραστηριότητες, να βοηθήσει στην δημοσίευση και την επιλογή δράσεων που δεν έχουν ακόμα εισαχθεί στη βάση δεδομένων του δικτύου και να δωρίσει χρήματα για να συνεχιστεί η ανεξάρτητη και ελεύθερη λειτουργία του πόρταλ. Το ηλεκτρονικό αυτό καλαντάρι αποτελεί σημείο αναφοράς για την δράση πάμπολλων ακτιβιστικών οργανώσεων και αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε από μια έξυπνη ιδέα ενός πιτσιρικά, του Χένσο Πλαθ που χρησιμοποίησε ένα απλό πρόγραμμα ημερολογίου που είχε δημιουργήσει σαν εργασία στο κολέγιο. Μια τέτοια προσπάθεια οργάνωσης, συγκέντρωσης και δημοσίευσης των απανταχού ακτιβιστικών εκδηλώσεων ήταν κάτι που έλειπε από το διαδίκτυο. Το Protest.Net είναι ανοιχτό για την δημοσίευση κάθε δράσης και εκδήλωσης, όσους υποστηριχτές κι αν έχει αυτή (από έναν μέχρι και εκατομμύρια), με μόνο περιορισμό να μην περιέχει προσβλητικά θέματα τύπου ΚΚΚ.
Περισσότερα: Ωστόσο, στο διαδίκτυο θα βρείτε και όλες τις γνωστές ακτιβιστικές οργανώσεις στους οικείους δικτυακούς τόπους τους. Το A.N.S.W.E.R με κεντρική καμπάνια την λήξη του πολέμου στο Ιράκ, την MoveOn.org για τους πιο συντηρητικούς, την Greenpeace και το WWF για την προστασία του περιβάλλοντος, την PGA κατά της παγκοσμιοποίησης και δεκάδες άλλες μη κυβερνητικές ακτιβιστικές οργανώσεις. Όλες τους δέχονται δωρεές μέσω ίντερνετ, επιτρέπουν συμμετοχή στα forums και τα newsgroups τους και έχουν ηλεκτρονική εγγραφή μέλλων.
Στο μεταξύ, σε ιστοσελίδες όπως αυτές του GlobalVoices και του openDemocracy, θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε και να δημοσιεύσετε απόψεις, να ενημερωθείτε για ακτιβιστικές δράσεις, να ανταλλάξετε ιδέες και να συμμετέχετε σε ένα διεθνές forum ελεύθερης έκφρασης και πολιτικής δράσης μέσω διαδικτύου. Παρόμοιοι δικτυακοί τόποι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, έτσι είναι βέβαιο ότι ο επίδοξος ακτιβιστής θα έχει την ευκαιρία να βρει πολλές σελίδες να φιλοξενήσουν τους προβληματισμούς του, να του δώσουν πληροφορίες, ιδέες και υποστήριξη και να τον καλωσορίσουν στην διεθνή κοινότητα του κυβερνοακτιβισμού.