ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ APPLE ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Νέο σκάνδαλο για την αυτοκρατορία του Στηβ Τζόμπς, καθώς μια εταιρεία ανεύρεσης ανθρωπίνου δυναμικού στην Κίνα παραποιούσε τα στοιχεία ανήλικων εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνταν σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε προϊόντα για την Apple.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η Apple διέκοψε τη συνεργασία με την εν λόγω κινεζική εταιρεία, ενώ υπέβαλε και μήνυση για απάτη.

 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην Ακτή Ελεφαντοστού παράγεται το 43% της παγκόσμιας παραγωγής κόκκων κακάο. Πρόσφατα η Διεθνής Ένωση Εργασίας αποκάλυψε τη χρήση παιδικής εργασίας στα αγροκτήματα παραγωγής κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού, τα οποία συνεργάζονται με τη Nestle, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στον κόσμο.

 

ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΙΔΕΡΩΝΟΥΝ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΡΟΥΧΩΝ

Σύμφωνα με μια νέα αναφορά της Εθνικής Επιτροπής Εργασίας,εκτιμάται ότι περίπου διακόσια παιδιά, έντεκα ετών, ή ακόμη και μικρότερα, ραβουν τα ρούχα για τις εταιρίες  Hanes, Wal-Mart, JC Penney, και Puma στο εργοστάσιο Harvest Rich στο Μπαγκλαντές.

 

Η MCDONALD’S ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τα McDonald ‘s έχουν γίνει η νέα πολυεθνική εταιρεία που αντιμετωπίζει τους ισχυρισμούς της παιδικής εργασίας, αφού οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν παιδιά από δεκατεσσάρων ετών να φτιάχνουν παιχνίδια σε κάτεργα στη Νότια Κίνα για έναν προμηθευτή για την αλυσίδα χάμπουργκερ.

 

Η COCA-COLA ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Η Coca-Cola και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις επωφελούνται έμμεσα από τη χρήση παιδικής εργασίας σε χωράφια ζαχαροκάλαμου στο Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με μια νέα αναφορά που δημοσιεύθηκε από την Human Rights Watch (HRW), η οποία ζητάει από την εταιρεία να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για να εξασφαλίσει ότι οι εν λόγω καταχρήσεις θα σταματήσουν.

 

ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ VICTORIA SECRET:  ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΡΟΥΧΑ.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει η Victoria Secret υποσχέθηκε πλήρη έρευνα, μετά μια αναφορά που λέει ότι το βαμβάκι που χρησιμοποιείται σε ορισμένα από τα προϊόντα της, αναπτύσσεται με τη χρήση παιδικής εργασίας.

 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ: ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΦΘΗΝΑ ΓΛΥΚΑ

Κάποιες απότις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες στις Η.Π.Α ειναι οι Nestle, Hershley, Mars και Dove. Αν και η σοκολάτα τους είναι πολύ γλυκιά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται το κακάο που επεξεργάζονται.

Σύμφωνα με το International Labor Rights Forum, το 40% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο προέρχεται από την Ακτή Ελεφαντοστού. Το υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ εκτιμάει ότι 10.000 παιδιά δουλεύουν ‘’κάτω από τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας’’ εκεί, υποφέροντας κακομεταχείριση που περιλαμβάνει χτυπήματα, τη χρήση επικίνδυνων εργαλείων, την έκθεση σε παρασιτοκτόνα, ακραίες καιρικές συνθήκες και υπερβολικά βαριά ωράρια για να παράγουν κακάο.

 

ΤΑ ZARA ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΒΑΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ας έχουμε παράλληλα υπ’ όψιν μας ότι ο ιδιοκτήτης των Zara, Amancio Ortega είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που ανέρχεται στα 57 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ισπανική, λοιπόν, εταιρία ενδυμάτων Zara βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο για παιδική εργασία έπειτα από έφοδο των αρχών της Αργεντινής σε εργοστάσιά της στο Μπουένος Άιρες που πραγματοποιήθηκε στις 9 απριλίου του 2013. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρήκαν ολόκληρες οικογένειες να ζουν στουε τόπους όπου εργάζονταν.

 

Τα άτομα αυτά δούλευαν επί 16 ώρες χωρίς διακοπή, από τη δευτέρα μέχρι την παρασκευή χωρίς επαρκή φωτεισμό και αερισμό χωρίς το δικαίωμα να βγουν από το εργοστάσιο. Ανάμεσα στους εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους βολιβιανής καταγωγής , ήταν και πολλά παιδιά.

 

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τι σημαίνει άσκηση επίσχεσης εργασίας;

 

Εάν ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές που οφείλει στο μισθωτό του σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση της εργασίας του. Δηλαδή δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την εργασία του, μέχρις ότου να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο εργοδότης βρίσκεται σε κατάσταση υπερημερίας, με όλες τις απορρέουσες γι αυτόν απέναντι στο μισθωτό υποχρεώσεις, δηλαδή να του καταβάλει τις αποδοχές και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επίσχεση της εργασίας του. Το χρόνο της υπερημερίας του εργοδότη, ο μισθωτός μπορεί να απασχοληθεί σε άλλο ωράριο εργασίας. Βέβαια νοείται ότι πρέπει παράλληλα να είναι σε κάθε στιγμή έτοιμος προς εργασία στη διάθεση του εργοδότη, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο αρθεί η υπερημερία του

Τι δικαιούται ο εργαζόμενος όταν δεν του πληρώνεται έγκαιρα ο μισθός;

α) Να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

β) έχει το δικαίωμα να κάνει επίσχεση της εργασίας του.

γ) ν’ ασκήσει αγωγή και να ζητήσει εντόκως τους καθυστερούμενους μισθούς του, καθώς και αποζημίωση για κάθε άλλη ζημία του.

 

Πώς γίνεται η επίσχεση;

Με αντίστοιχη δήλωση βούλησης που πρέπει να είναι σαφής και ατομική. Απλή άρνηση εργασίας δεν αρκεί, γιατί κινδυνεύει να εκληφθεί ως παραίτηση από τη θέση.

Η δήλωση για επίσχεση καλύπτεται από αντίστοιχη δήλωση του συνδικαλιστικού φορέα;

 

Όχι, η λεγόμενη ομαδική επίσχεση είναι επίσχεση που στηρίζεται σε ισάριθμες δηλώσεις με τους ενδιαφερόμενους μισθωτούς.