ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός έχει ως βασικό συστατικό την λέξη <<πόλις>> η οποία ανάγεται στο ρήμα <<πελω>> που σημαίνει συναναστρέφομαι και συμβιώνω. Άρα βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού είναι η διάθεση του ατόμου για <<ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ>> με την αποδοχή της θεμελιώδους αρχής της εξέλιξης της ευγενούς συμπεριφοράς και της εξωτερίκευσης της ηθικής του ατόμου

ΕΞΑΓΩΓΗ <<ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ>>

  • Άραγε τα ξενοδοχεία παραθερισμού δεν θα πρέπει να είναι εστίες γνωριμίας των πελατών τους, με τις παραδόσεις και τον Πολιτισμό της χώρας που επισκέπτονται; Θεωρώ ότι οι επισκέπτες θα το ήθελαν με πολύ ενδιαφέρον και μάλιστα όταν τους προσφέρεται με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ <<ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ>>

  • Οι καλλιτέχνες, με αξιοκρατικά κριτήρια, δεν πρέπει να εξαρτώνται για την επιβίωση τους, από άλλα επαγγέλματα, όπως και ένας καλός αθλητής.

Οι ίδιοι γνωρίζονται πολύ καλά, αναγνωρίζονται μεταξύ τους και αυτοί είναι πλέον κατάλληλοι να σύρουν το άρμα της τέχνης που φέρνει πολιτισμό. Με την συνεργασία της πολιτείας, στον τομέα που αφορά τον Πολιτισμό, θεσμικά πρέπει να υπάρχει ένα Επιμελητήριο << Το σπίτι του Πολιτισμού>> το οποίο με εκλογές θα διοικείται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, και το οποίο θα είναι ο βασικός Σύμβουλος της Πολιτείας, για τα θέματα τους.

 

 

  • ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ

<<Πρέπει   να μπει λίγο φρένο σε αυτόν τον φαύλο κύκλο καταναλωτισμού και εργασίας>>

Θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε πως οι βασικές μας ανάγκες δεν αλλάζουν ποτέ. Η ανάγκη να σε βλέπουν και να σε εκτιμούν. Η ανάγκη να ανήκεις κάπου. Η ανάγκη για εγγύτητα και φροντίδα, για λίγη αγάπη! Αυτά, μόνο μέσω της βραδύτητας στις ανθρώπινες σχέσεις τα αποκτάς.

Να απολαύσει κανείς τη ζωή σε αργό ρυθμό, συναυλίες, αργούς περιπάτους, αργό φαγητό, αργές δοκιμές κρασιού, κοινωνικές εκδηλώσεις, παρέες για συζητήσεις, ευχάριστες συντροφιές, κλπ.

Ας σηκώσουμε το βλέμμα, από το πεζοδρόμιο και κοιτάξουμε ψηλά – <<μια μικρή αλλαγή στην οπτική μας γωνία μπορεί να εισαγάγει απρόσμενη απόλαυση στο οπτικό μας πεδίο>>.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η Αρετή είναι ανώτερη από τον πλούτο και χρησιμότερη από την υψηλή καταγωγή.

Γιατί όσα είναι αδύνατα για τους άλλους, αυτή τα καθιστά δυνατά.

ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ο δάσκαλος με την ευαισθησία και τη διάκριση που πρέπει να τον χαρακτηρίζει, εμπνέει τον μαθητή, μπαίνει μέσα στην ψυχή του για να βγάλει τις πιο μεγάλες δυνάμεις που κρύβονται εκεί. Θέλει χρόνο, αφοσίωση. Χρήζει αγωγής που να οδηγεί σε αξίες.

Αν ακολουθώ το ημερήσιο πρόγραμμα διδακτέας ύλης γίνομαι υποκριτής στη σχέση με τους μαθητές μου, πλήττοντας την ηθική μου.

Τα παιδιά αυτά γίνονται αδιάφορα, ασυγκίνητα λόγω του κενού της διδαχής, επομένως συμμετέχουν χλιαρά, χωρίς παλμό.

Αφού τις προτάσεις των δασκάλων,  το Υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη, ας μας ελευθερώσει, να μας δείξει εμπιστοσύνη και δύο ώρες την ημέρα να είμαστε μαζί με τους μαθητές μας με ελεύθερο πρόγραμμα και τα αποτελέσματα θα δείξουν.

 

ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Επιπλέον με την συνέπεια κέρδισα την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων και τον σεβασμό.

Τότε ένοιωσα ως μία σεβαστή προσωπικότητα.

Ένιωσα περήφανος πολίτης και μπορούσα να διεκδικώ την καλή και ευγενική συμπεριφορά από τους άλλους.

Και τότε είχα το θάρρος να απαιτώ  το δίκιο μου αποφασιστικά και τότε αναρωτήθηκα, ότι ο άνθρωπος ο οποίος άλλα λέει και άλλα κάνει μάλλον θα πρέπει, από τον Νόμο, να θεωρείται ότι παρανομεί και να καταδικάζεται από τον νόμο και την κοινωνία, σε υποχρεωτική Κοινωνική Υπηρεσία, ως ποινή και μάλιστα βαρύτερη, όταν ο λόγος του ανθρώπου είναι δημόσιος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

 

  • Μας παρουσιάζουν οικονομικούς δείκτες για το ΑΕΠ για το κατά κεφαλή εισόδημα, για πλεονάσματα ή ελλείμματα, για ποσοστά χρέους,  για αναλογίες οικονομικών δεικτών και άλλα πολλά, όλα σχετικά με τον συνολικό πλούτο, ο οποίος επιβάλεται να μας φοβίζει όταν δεν πηγαίνει καλά, και ενθουσιάζει  λίγους όταν πηγαίνει καλά.

Για την καθημερινή ζωή των πολιτών, δεν υπάρχουν στατιστικές, δεν υπάρχουν δείκτες, δεν μετρούν αν η ποιότητα ζωής μας είναι καλή ή κακή, δεν μετρούν αν υπάρχει ευτυχία ή δυστυχία

Πολλοί κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν τους πολίτες στο σύγχρονο τρόπο ζωής όπως η μοναξιά, το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, και στο αντίβαρο τους, ο ατομικισμός, ο καταναλωτισμός και άλλα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, στην οποία πρέπει να συμπεριλάβουμε την ποιότητα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει το άτομο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι μετρήσιμα και δείχνουν αναλυτικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, και όλοι οι διαχειριστές, αντιπρόσωποι των πολιτών,  πρέπει να απολογούνται και να βάνουν στόχους,  αναλυτικά,  με τα στοιχεία αυτά  που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να μην φοβερίζουν ή ενθουσιάζουν τους πολίτες μόνο με δείκτες που αφορούν τον πλούτο συνήθως μάλιστα των ολίγων.

Όταν οι δείκτες της ποιότητας ζωής είναι καλοί και αναλυτικοί,  τότε μπαίνει η βάση της ευτυχίας των πολιτών.

 

  • ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΤΕ, ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ!

Ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι το <<τρέξε, τρέξε, μικρούλη (και κυρίως μεγαλούλη) δεν είναι τελικώς καθόλου απαραίτητο αφού το <<περπάτα>> είναι όχι απλώς αρκετό αλλά ακόμη και πιο επωφελές σε κάποιες περιπτώσεις για τον οργανισμό. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο επιστημονικό έντυπο <<Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology>> και βασίστηκε σε ανάλυση δεκάδων χιλιάδων ατόμων ηλικίας από 18 έως 80 ετών επί έξι έτη έδειξε ότι το περπάτημα μέτριας έντασης οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου υψηλής χοληστερόλης και στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με το έντονο τρέξιμο