Ο όρος πολιτισμός με την ευρεία έννοιά του, εκτός από τις Τέχνες, τα Γράμματα και τις επιστήμες, συμπεριλαμβάνει και τον τρόπο ζωής μας, τα βασικά δικαιώματα, τις παραδόσεις καθώς και το σύστημα αρχών και αξιών του ανθρώπου.

Ο πολιτισμός σε ένα Δήμο αρχίζει από τις αυτονόητες μικρές υποδομές και τους κανόνες που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη, διασφαλίζουν τη σωματική και πνευματική του ακεραιότητα και σέβονται τις ανάγκες του. Και είναι αυτές οι υποδομές που κάποτε με ελάχιστο κόστος κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής. Αρκεί να υπάρχει η βούληση και η κατανόηση αυτής της αναγκαιότητας, όχι μόνον από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και τις Υπηρεσίες της αλλά από όλους τους πολίτες μιας πόλης. Η καλλιέργεια των προϋποθέσεων αυτών είναι δύσκολο εγχείρημα και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ποιότητα των συμπεριφορών του πολίτη. Οι συμπεριφορές αυτές διαμορφώνουν αυτό που συνήθως ονομάζουμε «πολιτισμό της καθημερινότητας».

Η έλλειψη σεβασμού προς το δημόσιο χώρο που φτάνει μέχρι την κακοποίηση και την καταστροφή του. Η εικόνα των κατειλημμένων πεζοδρομίων από τα μηχανάκια, των παρκαρισμένων αυτοκινήτων στους πεζόδρομους που εμποδίζουν π.χ. την έγκυο και τη μητέρα με το καροτσάκι του μικρού παιδιού να περάσει, οι ιδιοκτήτες καφετεριών της πλατείας  και κάποιων πεζόδρομων του Κέντρου που επιμένουν να καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα όλο σχεδόν το πλάτος του πεζόδρομου, απαγορεύοντας και τη διέλευση ακόμα ενός αμαξιδίουΑμΕΑ, δεν τιμούν την πόλη. Διερωτώμαι τι θα συμβεί αν ένα ασθενοφόρο ή ένα όχημα της Πυροσβεστικής κληθεί και χρειαστεί να περάσει….

 

Η μη τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, η αλλοίωση και η παραποίηση του μηνύματος των σημάτων της Τροχαίας με σπρέι από ασυνείδητους συμπολίτες μας, δεν χαρακτηρίζουν πολιτισμένους πολίτες. Ένας υπεύθυνος φιλόζωος πολίτης αναλαμβάνει την ευθύνη κατοικίδιου και δεν το οδηγεί στην πόρτα του γείτονα ή και στο γειτονικό πάρκο ακόμα για να κάνει την «ανάγκη» του. Η  βεβήλωση των χώρων του Πανεπιστημίου, των ΤΕΙ και των σχολείων με αντιαισθητικά και τρομακτικά καμιά φορά γκράφιτι, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη, δε συνιστούν πολιτισμό της καθημερινότητας.

Πολιτισμός είναι  η ευγενική συμπεριφορά και ο σεβασμός προς τον συμπολίτη μας, είναι ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Ιδιαίτερα στις συνθήκες της σημερινής κρίσης θα μπορούσαμε να πούμε πως ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το υπερασπιστούμε. Και, πιστέψτε , δεν απαιτούνται χρήματα για όλα. Αρκεί όλοι οι πολίτες να πιστέψουμε ότι με τη δική μας βούληση και με συλλογική προσπάθεια μπορεί η πόλη  να αποκτήσει πολιτισμό της καθημερινότητας. Και αυτός ο πολιτισμός της καθημερινότητας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο για μια «νέα ταυτότητα» του Δήμου.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η καλοσύνη είναι αρετή των δυνατών ανθρώπων

ΧαλίλΓκιμπράν

 

Ο ΧαλίλΓκιμπράν, ή αλλιώς «ο άνθρωπος από τον Λίβανο», ενέπνευσε τον κόσμο ως ποιητής, φιλόσοφος και ζωγράφος. Σε αυτό το άρθρο, μοιραζόμαστε μαζί σας 5 ρητά του, που αποτελούν διδάγματα ζωής.

  1. Αν αγαπάς κάποιον άσ’ τον να φύγει! Αν γυρίσει πίσω, είναι δικός σου! Αν δεν γυρίσει, δεν ήταν ποτέ!

~ Σταμάτα να κομφορμίζεις συνέχεια κάποιον και θα τον δεις να ξεδιπλώνει τον πραγματικό του εαυτό. Άσε τον ελεύθερο για να μάθεις τις αληθινές επιλογές του. Εάν εσύ είσαι επιλογή του, θα το καταλάβεις με το ρόλο του στη ζωή σου.

  1. Διαλέγουμε τις χαρές και τις λύπες μας πολύ πριν τις ζήσουμε.

~ Οι επιλογές μας καθορίζουν τις σελίδες του βιβλίου της ζωής μας. Θα είναι έγχρωμες; Ασπρόμαυρες, σκισμένες; Οι τωρινές μας αποφάσεις τοποθετούν τα θεμέλια για τη μελλοντική ποιότητα ζωής μας.

  1. Να είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα άσχημα στη ζωή σου. Και τα δύο σου δίδαξαν κάτι.

~ Όλες οι στιγμές μας διδάσκουν κάτι, όχι μόνο οι όμορφες αλλά και οι άσχημες. Αρκεί να εξασκούμε τα αυτιά μας να ακούνε τα μηνύματα σε κάθε παρόμοια αφορμή.

  1. Υπερβολή είναι μια αλήθεια που έχασε την ψυχραιμία της.

~ Ρητό παραστατικό και αληθές! Κάθε φορά που υπερβάλλουμε στην ουσία χάνουμε την ηρεμία μας και “φουσκώνουμε” όσα νιώθουμε και βλέπουμε! Στις εκρήξεις μας φροντίζουμε να ελέγχουμε δύο φορές τις λέξεις προτού βγουν από το στόμα μας!

  1. Αν η καρδιά σου είναι ένα ηφαίστειο, πώς περιμένεις να ανθίσουν εκεί λουλούδια;

~ Απωθημένα! Οργή, θυμός, βάσανο στην ψυχή. Όλα αυτά σπέρνουν συγκεκριμένες εικόνες στο μέσα μας. Μόνο όταν καθαρίσουμε εσωτερικά, μπορούμε ολοκληρωτικά να “ανθίσουμε”, να δημιουργήσουμε κάτι νέο και όμορφο στη ζωή μας.