Βιωσιμότητα

Στην ουσία, δηλοί τη δυνατότητα ενός κράτους να εξυπηρετεί το χρέος του.

Τι μας κρύβουν όσοι δεν μιλούν για «εξυπηρέτηση», αλλά γενικώς για «ρύθμιση»;

Ότι για τη βιωσιμότητα του χρέους άλλοτε η Ελλάδα κατέβαλλε ετησίως το 5% του Α.Ε.Π. της, ενώ τώρα καλείται να πληρώνει το 15%.

 

Ελάφρυνση

Μία από τις πολλές ρητορικές προσαρμογές του εθνικού στόχου για το χρέος, ανάλογα με την απόσταση μεταξύ υποσχέσεων και πράξεων. Ξεκινήσαμε από «διαγραφή» και «κούρεμα» και φτάσαμε στη «διαχείριση» και «ρύθμιση». Και όλα αυτά χάρη στον πλούτο της γλώσσα μας και στη φτώχεια του μυαλού μας.

 

Επίδομα Αλληλεγγύης ή Κοινωνικό

΄Ετσι μετονομάστηκε τώρα αυτό που το 2014 λεγόταν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Με τη διαφορά ότι, για να διατηρηθεί και να ξαναβαπτιστεί, έστω και μειωμένο, θυσιάστηκαν, για να μεταφερθούν σε αυτό οι πόροι τους, το Ε.Κ.Α.Σ. και όλα τα άλλα επιδόματα.

 

Κινητικότητα

Καθιερώθηκε για τους δημόσιους υπαλλήλους το 2013, καταγγέλθηκε το 2014, πήρε αναστολή εφαρμογής το 2015 και επανήλθε το 2016 με νόμο της κυβέρνησης η οποία την κατήγγειλε το 2014 και την ανέστειλε το 2015. Το κράτος έχει συνέχεια και ας  είναι τεθλασμένη…

 

Κόκκινα δάνεια

«Κόκκινα δάνεια» αποκαλούνται τα τραπεζικά δάνεια τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που τα έλαβαν. Είναι, όμως, τα μόνα που στην Ελλάδα είχαν «πράσινο φως» για να κουρευτούν ή και να διαγραφούν έως το 2015, ύστερα άναψε «κίτρινο» μήπως και μέσα στο 2016 ρυθμιστούν και τέλος… χάλασαν τα φανάρια. Στο μεταξύ οι δανειολήπτες αντί για πράσινα σήματα, ελπίδες και νέες υποσχέσεις, λαμβάνουν κλήσεις.

 

Μετακλητοί υπάλληλοι

Οι πιο αγαπημένοι υπάλληλοι της κυβέρνησης, οι διορισμοί των οποίων (συγγενείς, εραστές, σύντροφοι και παρατρεχάμενοι) σημειώνουν ρεκόρ μεταπολίτευσης. ΄Ηδη έφτασαν τις 25.000, με ρυθμό προσλήψεων 16 «ημετέρων» ανά μήνα και ετήσιο επιπλέον κόστος 146.000.000 ευρώ.

 

Μονταζιέρα

Μικρό φωτεινό τραπέζι, όπου παλιότερα ενώνονταν τα πλάνα ενός φιλμ, με τη διάταξη που επιθυμεί ο σκηνοθέτης. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε ως καταγγελία του τρόπου προβολής του κυρίαρχου λόγου του «παλαιού κατεστημένου». Και σωστά. Διότι το «νέο» μας έμαθε πως δεν αρκεί, πλέον, η απλή αλλοίωση της αλήθειας. Οι καινούργιες μέθοδοι προπαγάνδας μπορούν και μετατρέπουν σε εικονική πραγματικότητα το σύνολο της πολιτικής καθημερινότητας.

 

Ξεπουλάω

Κατηγορία εναντίον των άλλοτε κρατούντων. ΄Εκτοτε το «ξεπούλημα» έγινε «αξιοποίηση» και μετά «συμβατική υποχρέωση».

 

Πρόγραμμα

Αυτό που άλλοτε λεγόταν «Μνημόνιο» και καταγγελόταν, ενώ σήμερα μετονομάστηκε σε απλή «Συμφωνία» και χαιρετίζεται. Στο μεσοδιάστημα, η ίδια λέξη εμφανίστηκε και ως «Γέφυρα», καθεστώς που, ενώ αποτελούσε επέκταση του Μνημονίου, πλασαρίστηκε ως προ-στάδιο εξόδου από αυτό.

 

Συμφωνία

΄Ετσι λέγεται φέτος εκείνο που πρόπερσι λεγόταν «Μνημόνιο». Ζήτω η μηχανή του χρόνουᴉ

 

Συνιστώσες

΄Ορος δανεισμένος από τα μαθηματικά. Αυτό μεταφέρθηκε και στην πρόσφατη νεοελληνική πολιτική εμπειρία׃ Στο όνομα της επικράτησης, δεκάδες διαφορετικές φωνές αντικαταστάθηκαν από μία και μόνη συνισταμένη. Και αυτή, στο όνομα της εξουσίας, αντικαθιστά, τώρα, όλα όσα την κατέστησαν συνισταμένη των συνιστωσών.

 

Τεχνικά κλιμάκια

Ακόμη μια λεκτική ακροβασία, ώστε να παρουσιάζεται «κομψά» η διαρκής συνεργασία μεταξύ αντιπροσωπειών κυβέρνησης – Τρόϊκας.

 

Τοκογλύφοι

΄Ηταν χθες όσοι σήμερα αποκαλούνται «Εταίροι», «Δανειστές», «Θεσμοί» ή απλώς «Ευρωπαίοι».

Τώρα το ποιος γλείφει σήμερα τον χθεσινό τοκογλύφο είναι μια άλλη υπόθεση.

 

Τρόϊκα εσωτερικού

΄Αφαντη, εδώ και δύο χρόνιαᴉ Εξαφανίστηκε, προφανώς λαβωμένη από τα σημερινά μέτρα που ποτέ δεν διανοήθηκε να λάβει εκείνη.

 

Υπεραπόδοση

Η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως από χρηματιστές και ασφαλιστές (αλλά και στον ιππόδρομο), σημαίνοντας το πέρα του συμφωνημένου ή αναμενόμενου αποτέλεσμα μιας κερδοσκοπικής κίνησης. Για πρώτη φορά μπήκε τώρα και στα χείλη πρωθυπουργού, που για να καμαρώσει, μίλησε για «υπεραπόδοση εσόδων», ως εάν είχε τζογάρει λιγότερα σ’ αυτά και πήρε περισσότερα. Εν πάση περιπτώσει, το καταλάβαμε׃ αυξήθηκαν πολύ οι φόροι, αυξήθηκαν λίγο και τα έσοδα.

 

Υποδομές

Επίσης αθώα λέξη η οποία όμως, ενταγμένη στον εταιρικό τίτλο «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», μαρτυρά την πρόσληψη 220 υπαλλήλων, πέρα από τους 330 που διαθέτει. Κι αυτό, σε έναν οργανισμό που ιδρύθηκε ακριβώς για να αντικαταστήσει τρεις άλλους ομοειδείς και να μειωθούν τα δημόσια έξοδα. Το αποτέλεσμα του «νοικοκυρέματος» είναι η κατάργηση τριών εταιριών μισθολογικού κόστους 7.000.000 ευρώ και η δημιουργία μόνο μίας, αλλά με κόστος … 12.000.000 ευρώᴉ Εδώ ευημερούν οι λέξεις  και υποφέρουν οι αριθμοί.