Πολλά χρόνια τώρα επικρατεί η ιδέα ότι κάνοντας ένα τσιγάρο χαλαρώνουμε ή αποβάλλουμε τη φόρτιση και την πίεση που συσσωρεύεται μέσα μας με τη μορφή του άγχους. Η επιστημονική κοινότητα μελέτησε το παράδοξο της χαλάρωσης που επιφέρει το κάπνισμα στους χρήστες, το οποίο παράλληλα αποτελεί επικίνδυνο παράγοντα πρόκλησης διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στη Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής και διαψεύδουν τη μέχρι τώρα άποψη πως το κάπνισμα δρα ως αγχολυτικό. Αντίθετα, υποστηρίζεται ότι η διακοπή της κακής συνήθειας του καπνίσματος μειώνει τα επίπεδα άγχους που βιώνουν οι καπνιστές.
Το πόρισμα προκύπτει από τη μελέτη της συμπεριφοράς 500 καπνιστών που ακολούθησαν προγράμματα της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία. Στους 68 που κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα εντοπίστηκαν «ιδιαίτερα μειωμένα» τα επίπεδα του στρες. Η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ όσων αντιμετώπιζαν προηγουμένως σοβαρές διαταραχές άγχους και διάθεσης.
Οι μελετητές από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης, του King’s College London και αλλού επιβεβαιώνουν πως η επικρατούσα άποψη, που υποστηρίζει, ότι το τσιγάρο μειώνει το άγχος, δεν ισχύει. Ενώ παραλληλα επισημαίνουν ότι ,εάν κάποιος με σοβαρή διαταραχή άγχους προσπαθήσει και δεν καταφέρει να σταματήσει το κάπνισμα, τότε θα δει τα επίπεδα του στρες να αυξάνονται.