από την Ιωάννα Ραχούτη

#1. Ανέπτυξα τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες

Η συμμετοχή μου σε δράσεις με έκανε να βγω από του καβούκι μου, καθώς ήρθα σε επαφή με πάρα πολλά άτομα διαφορετικών ηλικιών και background με τα οποία συνεργάστηκα, αντάλλαξα απόψεις, γέλασα και κυρίως μοιράστηκα στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μου.

#2. Ανακάλυψα νέες πτυχές του εαυτού μου

Δεδομένου ότι τα πόστα που καλούμαστε να αναλάβουμε οι εθελοντές κατά στη διάρκεια μιας δράσης είναι ποικίλα και κάθε φορά οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές, η προσαρμοστικότητα είναι ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό που χρειαζόμαστε για να τα καταφέρουμε. Έτσι, έρχονται στην επιφάνεια ικανότητες που δεν γνωρίζαμε ότι διαθέταμε.

#3. Έμαθα να διαχειρίζομαι αγχωτικές καταστάσεις

. Σίγουρα, στην αρχή, οποιαδήποτε κρίση θα είναι δύσκολη να τη διαχειριστείς συναισθηματικά και οργανωτικά, αλλά όσο ασχολείσαι με εθελοντικές δράσεις και εκδηλώσεις τόσο πιο πολύ αναπτύσσεις αυτή τη δεξιότητα.

#4. Τέσταρα την υπομονή μου

. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό ατόμων με τους οποίους έρχεται σε επαφή ο εθελοντής καθώς και τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων και αν προσθέσουμε σε αυτό και την πίεση στην οποία υπόκεινται, είναι πολύ εύκολο να υπάρξουν διαφωνίες. Η υπομονή λοιπόν είναι η …. βασίλισσα των αρετών σε αυτή την περίπτωση!

#5. Συνειδητοποίησα την αξία της προσφοράς

Μετά το πέρας μια δράσης, παρά την κούραση, αυτό που μένει είναι η ηθική ικανοποίηση που νιώθεις μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς αλλά και η αίσθηση κοινωνικής αναγνώρισης για τις υπηρεσίες του. Η ανταμοιβή του δεν είναι άλλη από το χαμόγελο των συμμετεχόντων ή παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

#6. Έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου

Οι προκλήσεις του εθελοντισμού σε ωθούν να αναλάβεις πρωτοβουλίες και να ηγηθείς καταστάσεων που μέχρι πρότινος δεν σου είχαν περάσει από το μυαλό. Επιστρατεύεις έτσι όλο το δυναμισμό σου και δειλά-δειλά προσπαθείς να … τα βγάλεις πέρα! Και τελικά τα καταφέρνεις! #7. Πάντα υπάρχει κάτι ακόμα να μάθεις

Ποτέ δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι τα γνωρίζεις όλα! Σε όσα events και δράσεις και να συμμετάσχεις, πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν θα είσαι σε θέση να απαντήσεις ή να διαχειριστείς. Γι’αυτό όμως υπάρχουν οι συν-εθελοντές, οι captains και οι co-captains. Ποτέ δεν είσαι μόνος σου καθώς η ομάδα σου είναι εκεί για να σου παρέχει τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεσαι!

#8. Ανακάλυψα ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης

. Δεν είναι λίγα τα άτομα που ξεκίνησαν ως εθελοντές και στη συνέχεια τους προτάθηκαν θέσεις σε σχετικούς οργανισμούς ή γνώρισαν άλλους επαγγελματίες μέσω του networking και καθώς τους γνώριζε εκείνους και το ταλέντο τους, βρήκαν μία θέση εργασίας στην εταιρεία τους.

#9. Ο εθελοντισμός είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας

Μια εθελοντική ομάδα απαρτίζεται από πολλά άτομα διαφορετικών ηλικιών και προσωπικοτήτων τα οποία πρέπει να συμμορφωθούν με ορισμένους κανόνες και να συνεργαστούν για να πετύχουν έναν κοινό στόχο. Μέσα σε αυτήν την ομάδα σαφώς και υπάρχουν προστριβές και προβλήματα αλλά είναι στο χέρι όλων να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους για να φτάσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

#10. Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χαμόγελο

Και στον εθελοντισμό εννοείται πως ισχύει ο γνωστός σε όλους νόμος του Μέρφι: Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά!  Από διακοπές ρεύματος, απεργίες των ΜΜΜ μέχρι ξαφνικές βροχοπτώσεις, όλα αυτά μπορούν να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία μιας εκδήλωσης

Τα προβλήματα όμως μπορούν να λυθούν με ένα χαμόγελο! Ίσως θεωρηθεί ρομαντικό, αλλά τόσο το κοινό όσο και οι διοργανωτές εκτιμούν ιδιαιτέρως έναν χαρούμενο, προσιτό και ευγενικό εθελοντή που είναι πρόθυμος να τους εξυπηρετήσει.